Οι στοματικές ασθένειες, με συνηθέστερη την τερηδόνα, είναι οι πιο συχνές ασθένειες που παρουσιάζονται στους ανθρώπους από πολύ μικρή ηλικία. Η στοματική υγεία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γενικότερη υγεία και στην ποιότητα ζωής, τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.

Μπορεί να επηρεάσει αρκετούς τομείς της ανάπτυξης των παιδιών όπως η ομιλία, το χαμόγελο, η κοινωνική προσαρμογή και διάφορες σωματικές λειτουργίες.

Επιπλέον, έχει συνδεθεί με την ψυχοκοινωνική ευεξία και την εκπαιδευτική απόδοση των παιδιών.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Τα dos και τα don’ts της ρουτίνας των παιδιών

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν καθημερινά για τη στοματική υγεία των παιδιών τους, ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωή τους, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας του στόματος.

Ωστόσο, αυτό που πολλοί γονείς ξεχνάνε είναι ότι το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να συνδυάζεται με τη χρήση οδοντικού νήματος, καθώς η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να καθαρίσει επαρκώς ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων.

Η σημασία του οδοντικού νήματος

Οι ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts, παρατήρησαν ότι όσοι χρησιμοποιούν με συνέπεια τη σωστή τεχνική οδοντικού νήματος έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυνητικά σοβαρές οδοντιατρικές παθήσεις, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν καθόλου ή δεν το κάνουν σωστά.

Τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα μας, παράγουν μια κολλώδη και βλαβερή ουσία, γνωστή και ως οδοντική πλάκα, που μπορεί να εξελιχθεί σε τερηδόνα, φλεγμονή των ούλων και ασθένειες που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των δοντιών και τη συνολική μας υγεία.

Η χρήση του οδοντικού νήματος βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής και της πλάκας ανάμεσα στα δόντια και κατά μήκος της γραμμής των ούλων όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει.

Όσο πιο γρήγορα ένα παιδί αντιληφθεί τη σωστή χρήση του νήματος, τόσο πιο εύκολα και αβίαστα θα μπορέσει να το ενσωματώσει στην καθημερινή του ζωή ως έφηβος και ενήλικας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί τη σωστή τεχνική – άλλωστε, η γνώση της σωστής φροντίδας του εαυτού, είναι η πιο μεγάλης αξίας «περιουσία» που μπορείτε να του κληροδοτήσετε.

Μαθαίνουμε το παιδί να να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα

Χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα μετά την ανατολή των πρώτων μόνιμων γομφίων (6 ετών) ή σε περίπτωση μεγάλου συνωστισμού στα παιδικά δόντια.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να επιλέγουν ένα μαλακό νήμα για να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί των ούλων.

Η τεχνική AHVFT (Adapted Horizontal Vertical Flossing Technique), η οποία υποστηρίζεται από την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, είναι η πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση των βακτηρίων και στην πρόληψη της σοβαρής βλάβης των ούλων και των οστών.

Η τεχνική AHVFT βήμα-βήμα

Βάλτε λίγη διασκεδαστική μουσική, κάνετε γκριμάτσες στον καθρέφτη και ξεκινήστε μαζί:

  • Κόψτε περίπου 50 εκατοστά από το οδοντικό νήμα και τυλίξτε την μία άκρη στο μεσαίο δάχτυλο του ενός χεριού και το υπόλοιπο στο μεσαίο δάκτυλο του άλλου χεριού.
  • Κρατήστε καλά το νήμα ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρά σας και στα δύο χέρια και αφήστε ελεύθερο ένα τμήμα περίπου 3-5 εκατοστά που το κρατάτε τεντωμένο. Τα δάχτυλα θα ελέγχουν το νήμα και θα πρέπει να το εμποδίζουν να κόψει τα ούλα.
  • Ξεκινήστε από το ένα άκρο είτε της πάνω είτε της κάτω σειράς δοντιών και περάστε το νήμα ανάμεσα από δύο δόντια.
  • Αποφύγετε να κάνετε απότομες κινήσεις. Στην περίπτωση που το νήμα κολλήσει σε κάποιο σημείο ανάμεσα στα δόντια, προσπεράστε το σημείο με ήπιες παλινδρομικές κινήσεις.
  • Πιέστε ελαφρά το οδοντικό νήμα μέχρι να φτάσει στα ούλα. Σταματήστε μόλις συναντήσετε αντίσταση. Φυσιολογικά το νήμα θα πρέπει να βρίσκεται λίγο μέσα στα ούλα (ουλοδοντική σχισμή) κάτω από την γραμμή των ούλων.
  • Πιέστε το νήμα πάνω σε κάθε επιφάνεια ώστε να πάρει το σχήμα «C» γύρω από το δόντι.
  • Μετακινήστε με σύντομες κινήσεις προς τα εμπρός και προς τα πίσω, προς τα πάνω και προς τα κάτω, σαν να σκουπίζετε την πλάτη σας με μια πετσέτα.
  • Επαναλάβετε την κίνηση 2-3 φορές για κάθε επιφάνεια δοντιού.
  • Αν το νήμα φθαρεί ή έχουν συσσωρευθεί υπολείμματα πλάκας και τροφών, ξετυλίξτε ένα νέο καθαρό τμήμα νήματος και τυλίξτε το χρησιμοποιημένο τμήμα στο άλλο χέρι.
  • Μετακινηθείτε στο επόμενο μεσοδόντιο διάστημα. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία σε όλα τα δόντια σας.
  • Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία, ξεπλύνετε με λίγο νερό για να καθαρίσετε το στόμα σας από τυχόν υπολείμματα τροφών που παρέμειναν σε κάποιο σημείο κατά την απομάκρυνση τους με το οδοντικό νήμα.