Υλικά

  • 1 1/2 κιλο πατάτες (με τη φλούδα)
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 8 φέτες ζαμπόν
  • 250 γρ. gouda ή μοτσαρέλα τριμμένη
  • 2 αυγά
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους μισό εκατοστό.
  • Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά και τις τοποθετούμε σε ταψί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 20′.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και το μοσχοκάρυδο.
  • Όταν ετοιμαστούν οι πατάτες, βουτυρώνουμε ένα ταψί (24 εκ.) με αποσπώμενη βάση και βάζουμε στον πάτο και περιμετρικά πατάτες.
  • Καλύπτουμε με το ζαμπόν, το τυρί και βάζουμε μια κουτάλα από το μίγμα της κρέμας.
  • Επαναλαμβάνουμε 2 φορές (πατάτες, ζαμπόν, τυρί, κρέμα) και κλείνουμε με πατάτες.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 1 ώρα.