Τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους, η εφηβεία είναι ένα στάδιο της ζωής γεμάτο συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα.

Αλλά ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος σας καθώς το παιδί διαμορφώνει την ταυτότητά του και προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ενηλικίωσης;

Διαβάστε επίσης: Παιδιά στην εφηβεία: Πώς επηρεάζουν τα social τον εγκέφαλό τους;

Τι να περιμένετε

Δείτε 4 είδη αλλαγών που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον έφηβό σας και τι μπορείτε να κάνετε εσείς σε κάθε περίπτωση:

1. Αποστασιοποίηση και αγώνας για ανεξαρτησία

Το παιδί σας τώρα αναζητά περισσότερη επαφή με τους συνομήλικους και λιγότερη με την οικογένεια. Περνά πολύ χρόνο στο τηλέφωνο ή με τους συνομηλίκους.

Για πολλούς γονείς, αυτό μπορεί να μοιάζει με κοινωνικό υποβιβασμό. Μπορεί, δηλαδή, να νιώθουν λιγότερο σημαντικοί και ότι μετράνε λιγότερο.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς για να κρατάτε την οικογένειά σας συνδεδεμένη είναι να επιδιώκετε να κάνετε διασκεδαστικά πράγματα μαζί και να κρατάτε την επαφή όσο το δυνατόν πιο θετική και χωρίς εντάσεις.

2. Διαφοροποίηση και ανάγκη ατομικότητα

Οι αφίσες στους τοίχους των υπνοδωματίων των παιδιών μπορούν να επικοινωνήσουν πολλά. Σε αυτή τη φάση η αυτοέκφραση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αν κάποιες στιγμές νιώθετε αποξενωμένοι, προσπαθήστε να γεφυρώσετε τις διαφορές σας βρίσκοντας κοινά σημεία και δείχνοντας ενδιαφέρον να μάθετε περισσότερα πράγματα για όσα απασχολούν το παιδί σας.

3. Διαφωνίες και αντιδράσεις

Είναι φυσιολογικό για το παιδί να επιμένει στα θέλω του, να αντιτίθεται στα αιτήματά σας, να λέει τις απόψεις του και διαφωνεί μαζί σας περισσότερο όσο μεγαλώνει.

Ωστόσο, για τους γονείς αυτή η δυσκολία στην επικοινωνία και τη συνεννόηση μπορεί να γίνει εξαντλητική.

Επιχειρήστε να αλλάξετε την αφήγηση αντιμετωπίζοντας κάθε σύγκρουση ως μια ευκαιρία για να καλλιεργήσετε την κατανόηση.

4. Ανακάλυψη και εξερεύνηση

Το παιδί σας ενδιαφέρεται να μάθει πώς είναι η ζωή των ενηλίκων.

Όσο κι αν αυτό σας τρομάζει, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το προετοιμάσετε για τα μεγαλύτερα ρίσκα που μπορεί να συναντήσει.