Γιατί τη μία στιγμή θέλετε να βάλετε τα κλάματα και την άλλη τα γέλια; Ο υπ’ αριθμόν 1 ύποπτος είναι οι ορμόνες.

Οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για μια ολόκληρη σειρά από διαδικασίες που προετοιμάζουν το σώμα για την εγκυμοσύνη και στη συνέχεια εξασφαλίζουν την ομαλή πορεία της και τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Αυτές είναι που ευθύνονται και για τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και τις περισσότερες από τις ενοχλήσεις.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Έτσι θα «διώξετε» το στρες

Σκεφτείτε ότι στις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται κατά 100% και συνεχίζουν να αυξάνονται όσο περνούν οι εβδομάδες.

Δηλαδή, μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος χρειάζεται τρία χρόνια για να παράγει όσα οιστρογόνα εκκρίνει το σώμα μιας εγκύου σε μία μέρα.

Οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν άγχος κι ευερεθιστότητα.

Η ορμόνη προγεστερόνη αυξάνεται επίσης γρήγορα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά τους πρώτους 3 μήνες.

Σε αντίθεση με τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη σχετίζεται με τη χαλάρωση.

Αλλά για κάποιες γυναίκες αυτό μπορεί να σημαίνει κούραση, ακόμη και θλίψη.

Όμως αυτή η νέα ορμονική ισορροπία είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης και η ανάπτυξη του εμβρύου.

Κατά κάποιο τρόπο, αυτές οι ουσίες κινητοποιούν τον οργανισμό σας ώστε να δημιουργήσει και να συντηρήσει το ιδανικό περιβάλλον για το μωρό σας.

Άλλοι «ένοχοι» για τη συναισθηματική ανισορροπία

Οι απροειδοποίητες ναυτίες, η ανυπόφορη δυσπεψία και οι καούρες, η συνεχής κούραση, οι αλλαγές στο σώμα σας, ο προγεννητικός έλεγχος, η δυσκολία στον ύπνο καθώς και οι φόβοι και οι ανησυχίες για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματική δυσφορία.

Κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνες και ότι αυτή είναι ακόμη μια περίοδος στη ζωή σας που θα περάσει γρήγορα.

Γι’ αυτό προσπαθήστε να απολαύσετε το ταξίδι, φροντίστε όσο μπορείτε τον εαυτό σας και το μωρό σας και ξεκουραστείτε, γιατί σας περιμένουν πολύ σπουδαία πράγματα στον ορίζοντα.