Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν είναι ο επόμενος… Μπετόβεν, υπάρχουν αμέτρητα οφέλη στην εκμάθηση της μουσικής που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Αρχικά, η μουσική είναι ένα ισχυρό εργαλείο αυτοέκφρασης που βοηθά τα παιδιά να φανερώσουν εκείνο που σκέφτονται και νιώθουν με τρόπους που οι λέξεις δεν μπορούν. Εκτός αυτού, η μνήμη των παιδιών ενισχύεται, ομοίως με τις μαθησιακές τους ικανότητες ενώ παράλληλα τα παιδιά γίνονται πιο υπεύθυνα και το πιο σημαντικό, πιο χαρούμενα ασχολούμενα με κάτι δημιουργικό.

Ας δούμε σήμερα 5 δεξιότητες ζωής που διδάσκει η μουσική στα παιδιά μας…

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Το δικό σας σε ποιο μαθησιακό τύπο ανήκει;

5 λόγοι που δεν θα μετανιώσετε ποτέ που προτρέψατε το παιδί σας να ασχοληθεί με τη μουσική

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μαθαίνει στα παιδιά αξίες και καλλιεργεί δεξιότητες, όπως:

#1 Υπομονή

Η υπομονή είναι πρόκληση για πολλούς ενήλικες, πόσο μάλλον για τα παιδιά και η εκμάθησή της είναι ζωτικής σημασίας. Όλοι θέλουμε να είμαστε αμέσως καλοί σε ό,τι κάνουμε, αλλά στην πραγματικότητα, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να κατορθώσει κανείς να ξεχωρίσει σε ό,τι επιθυμεί.

Τα μαθήματα μουσικής προσφέρουν μια… καθυστερημένη ικανοποίηση που όμως δίνουν το μάθημα στα παιδιά πως ξεκινώντας με μικρά βήματα, συγκέντρωση και αγάπη, μπορούν να κατορθώσουν κάτι μεγαλύτερο, εκπλήσσοντας ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό.

#2 Ενσυνειδητότητα

Σε αντίθεση με τη στιγμιαία ικανοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των βιντεοπαιχνιδιών, τα μουσικά όργανα επαναφέρουν τα παιδιά στο παρόν. Η συγκέντρωση, η επίγνωση και η ενεργή παρουσία πάνε χέρι-χέρι με την εκμάθηση της μουσικής.

#3 Πειθαρχία

Η επιτυχία προϋποθέτει πειθαρχία και κόπο, επίμονη και εστιασμένη προσπάθεια βελτίωσης. Η πρόοδος που τα παιδιά σταδιακά βιώνουν είναι ένα μεγάλο κίνητρο για εκείνα να συνεχίσουν να εξασκούνται και να αναπτύσσουν αυτοπειθαρχία.

#4 Ανθεκτικότητα

Η διαδικασία εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου προσφέρει στα παιδιά ευκαιρίες να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, αποτυχίες και απογοητεύσεις, χωρίς αυτές όμως να τους πτοούν. Μαθαίνουν με άλλα λόγια να αφήνουν αυτές τις προκλήσεις στην άκρη και να προχωρούν, μην επιτρέποντάς τους να τα καθορίσουν.

Σαν αποτέλεσμα, «χτίζεται» η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή τους. Τα παιδιά μαθαίνουν να δέχονται και να κάνουν εποικοδομητική κριτική. Μαθαίνουν ότι κανείς δεν είναι τέλειος και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Και φυσικά αποκτούν το θάρρος να εμφανίζονται δημόσια για να παίξουν ακόμα κι αν ακόμα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο εκμάθησης.

#5 Συνεργασία

Οι μουσικές τάξεις απαιτούν αλληλεπίδραση και επικοινωνία μεταξύ των μαθητών. Εάν ένα παιδί παίζει πολύ δυνατά ή πολύ γρήγορα θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως, γεγονός που το βοηθά να κατανοήσει τη συμβολή του στην ομάδα αλλά και τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ως μέρος ενός συνόλου. Με την πάροδο του χρόνου, όπως είναι φυσικό, θα δημιουργήσει κοινωνικές επαφές ενώ θα κληθεί να διαχωρίσει τη διασκέδαση του διαλείμματος από τη δουλειά του μαθήματος.