Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία που όλοι βιώνουμε μέρα με τη μέρα. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται ότι η υγεία του δέρματος και συνολικά του σώματός μας πρέπει να είναι κακή. Υπάρχουν πολλά «μυστικά» ώστε να μεγαλώνουμε υγιείς και να απολαμβάνουμε την κάθε ηλικία.

Μεγαλώνουμε όμορφα «μέσα και έξω»

Για να τα καταφέρουμε:

#1 Τρώμε σωστά

Χωρίς να ξεχνάμε τα αντιοξειδωτικά και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Διαβάστε επίσης: Κραγιόν: Πώς θα το κάνετε να διαρκέσει όλη μέρα

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβείς ουσίες που συμβάλλουν στην εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, καθώς και στην πρόωρη γήρανση, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

Τα πιο κοινά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η βήτα-καροτίνη. Εάν τρώμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μεγαλώνουμε καλά.

Επιπλέον, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και το ξινολάχανο είναι καλά για το έντερο και παρέχουν μια δόση προβιοτικών που βοηθούν στην πέψη. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα προϊόντα ομορφιάς που παρασκευάζονται με εκχυλίσματα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί επίσης να κάνουν τη διαφορά και το δέρμα μας να λάμπει.

Επίσης, για να προστατεύσουμε την καρδιά μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα «καλά» λίπη. Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε «καλά» λίπη, μειώνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης, βελτιώνεται η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

Ενδεικτικά, τροφές που τα περιέχουν είναι:

  • Το ελαιόλαδο
  • Το αβοκάντο
  • Το σουσάμι
  • Το ταχίνι
  • Τα αμύγδαλα
  • Τα καρύδια
  • Τα αράπικα φιστίκια

Από την άλλη, ίσως γνωρίζετε ήδη ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο κάνει το σώμα να συγκρατεί νερό. Έτσι, νιώθουμε βάρος και φούσκωμα. Τα αλμυρά τρόφιμα προκαλούν παρόμοιες συνέπειες στο πρόσωπό μας (πρήξιμο κάτω από τα μάτια).

Περιορίστε το αλάτι και επιλέξτε να βάζετε περισσότερο σκόρδο, χυμό λεμονιού και φρέσκα βότανα στα φαγητά σας. Όχι μόνο θα φαίνεστε λιγότερο πρησμένοι, αλλά μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

#2 Πίνουμε άφθονο νερό

Πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα; Το πόσιμο νερό βοηθά στη λίπανση των αρθρώσεων σας, στην εξάλειψη των αποβλήτων και στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα κύτταρά μας.

Εάν ζείτε σε υγρό, ζεστό περιβάλλον, είστε ιδιαίτερα σωματικά δραστήριοι ή αντιμετωπίζετε μια περίοδο ασθένειας που προκαλεί πυρετό ή διάρροια, θα χρειαστείτε περισσότερο νερό από το κανονικό.

#3 Ελαχιστοποιούμε την πρόσληψη αλκοόλ- Κόβουμε το κάπνισμα

Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα επειδή αυξάνει την ούρηση. Ένα αφυδατωμένο δέρμα είναι πιο πιθανό να φαίνεται ξηρό και θαμπό. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρκίνο, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, προβλήματα ψυχικής υγείας και άλλα.

Το κάπνισμα γερνά επίσης το δέρμα πιο γρήγορα από το αναμενόμενο αφού έχει αγγειοσυσταλτικό αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι «πνίγει» την κυκλοφορία των αιμοφόρων αγγείων.

Εκτός από τα δερματικά προβλήματα, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και καρδιακών παθήσεων.

#4 Κοιμόμαστε όσο πρέπει

Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως:

  • Κατάθλιψη
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Υψηλή πίεση
  • Καρκίνος
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Άνοια

Μαζί με αυτά τα προβλήματα υγείας, η έλλειψη ύπνου μπορεί να «γεράσει» τον εγκέφαλό μας κατά τρία έως πέντε χρόνια.

Βεβαιωθείτε λοιπόν πως κοιμάστε και ξεκουράζεστε αρκετά κάθε βράδυ (7 με 9 ώρες). Εάν έχετε προβλήματα με τον ύπνο, αποφύγετε την καφεΐνη πριν ξαπλώσετε και ασκηθείτε νωρίς το απόγευμα ή αργά το βράδυ. Επίσης, αφαιρέστε τις ηλεκτρονικές συσκευές από την κρεβατοκάμαρά σας και βεβαιωθείτε ότι η ατμόσφαιρα είναι ήσυχη, σκοτεινή και χαλαρωτική.

#5 Κάνουμε την άσκηση, προτεραιότητα

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η άσκηση για την υγεία μας, αλλά η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας δεν είναι για πολλούς μια εύκολη υπόθεση.

Ένα κλειδί είναι να βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και ταιριάζει στο πρόγραμμά σας.

Η τακτική άσκηση έχει θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και των οστών, βελτιώνει τις δεξιότητες σκέψης, μάθησης και κρίσης και διατηρεί τις αρθρώσεις και τους μύες, υγιείς.

#6 Διαχειριζόμαστε το άγχος

Τα άτομα που βιώνουν χρόνιο στρες, γερνούν πιο γρήγορα. Το στρες αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, αυτοάνοσων ασθενειών και νευρολογικών παθήσεων.

Ανακουφίστε το άγχος με την ανάπαυση, το περπάτημα έξω, τη βαθιά αναπνοή ή ακόμα και την υιοθεσία ενός κατοικίδιου.

#7 Κάνουμε σωστή απολέπιση

Η απολέπιση με χάντρες ή χημικά peeling είναι μια στρατηγική περιποίησης για να αφαιρέσουμε το νεκρό δέρμα και να έχουμε πιο λεία επιδερμίδα. Αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι δεν επιβαρύνουμε το πρόσωπό μας. Η υπερβολική απολέπιση είναι αντιπαραγωγική και πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας σχετικά με την καλύτερη μέθοδο απολέπισης ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας.

#8 Εφαρμόζουμε πάντα αντηλιακό

Η προστασία από τον ήλιο αποτρέπει την εμφάνιση ρυτίδων και μαύρων κηλίδων, αλλά υπάρχουν και άλλα οφέλη.

Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Φροντίστε λοιπόν να εφαρμόζετε αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30 σε περιοχές του δέρματος που δεν καλύπτουν τα ρούχα σας.

#9 Δεν ξεχνάμε τη βιταμίνη C

Οι ειδικοί διίστανται σχετικά με το εάν μια δίαιτα που περιλαμβάνει πολλές υπερτροφές βιταμίνης C, όπως τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές και το λάχανο, μπορεί να αποτρέψει τα σημάδια γήρανσης. Αλλά σίγουρα δεν βλάπτει να προσθέσετε περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα στο πιάτο σας.

Επιπλέον, ένας ορός βιταμίνης C μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη.

Μια τοπική φόρμουλα βιταμίνης C, μπορεί να:

  • Επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης
  • Μειώσει τις ρυτίδες, τις μαύρες κηλίδες και την ακμή
  • Αποτρέψει τις βλάβες από τον ήλιο

Επιπλέον, περιέχει αντιοξειδωτικά και μια μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή χρήση βιταμίνης C για τρεις εβδομάδες βελτίωσε την εμφάνιση των ρυτίδων και την υφή του δέρματος των ατόμων που συμμετείχαν στο πρόσωπο και το λαιμό.

#10 Ως προς τη «νεότητα» των μαλλιών μας…

Χρησιμοποιείτε θερμαντικά προϊόντα μόνο μία φορά την εβδομάδα και με τη χαμηλότερη θερμότητα. Αυτό θα αποτρέψει τη φθορά των μαλλιών σας και θα αποκαταστήσει τη λάμψη τους.

Επιπλέον:

  • Κόβετε τακτικά τις κατεστραμμένες άκρες.
  • Χρησιμοποιείτε ποιοτικά προϊόντα για το λούσιμο και την περιποίησή τους.
  • Κάντε τακτικά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Αποφύγετε το συχνό λούσιμο.
  • Μην τα πιάνετε συνέχεια αλογοουρά.
  • Να τα χτενίζετε πάντα απαλά με μια καλή βούρτσα.