Η ικανότητα του παιδιού να βλέπει τον κόσμο καθαρά είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξή του. Ωστόσο, ενώ ορισμένα παιδιά γεννιούνται με διαταραχή όρασης που ανιχνεύεται κατά τη γέννηση, άλλα μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα όρασης που εντοπίζονται μόνο κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης.

Διαβάστε επίσης: Δέρμα: Τι πρέπει να ξέρουμε για την ατοπική δερματίτιδα

Τα καλά νέα είναι ότι, εάν εντοπιστούν αρκετά νωρίς, πολλές παθήσεις της όρασης στην παιδική ηλικία μπορούν να διορθωθούν με γυαλιά.

Το θέμα με τα παιδιά είναι ότι πολλές φορές δεν εκφράζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να παρατηρήσετε εσείς τις ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την όραση του παιδιού σας.

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας χρειάζεται γυαλιά

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, τα σημάδια ότι πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο είναι τα εξής:

  • Τρίβει τα μάτια του. Το έντονο τρίψιμο των ματιών μπορεί να υποδηλώνει ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει ξηρότητα από την κόπωση ή την καταπόνηση των ματιών.
  • Έχει συχνούς πονοκεφάλους. Παρακολουθείτε τυχόν παράπονα πονοκεφάλων, καθώς αυτό είναι ένα κοινό σύμπτωμα υπερμετρωπίας και μυωπίας.
  • Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Επειδή τα παιδιά πρέπει να προσαρμόζουν γρήγορα και με ακρίβεια την οπτική τους εστίαση σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα, από πίνακες και υπολογιστές μέχρι βιβλία και τάμπλετ, τα προβλήματα όρασης μπορεί να εκδηλωθούν ως έλλειψη συγκέντρωσης στο σχολείο.
  • Κάθεται υπερβολικά κοντά στην τηλεόραση. Αν το μικρό σας κοντεύει να «μπει» μέσα στην τηλεόραση, κρατάει φορητές συσκευές πολύ κοντά στα μάτια του ή χαμηλώνει το κεφάλι του κατά την ανάγνωση μπορεί να δυσκολεύεται να δει καθαρά σε μακρινές αποστάσεις.
  • Κάθεται στο πρώτο θρανίο. Αν το παιδί σας επιλέγει να κάθεται στο πρώτο θρανίο, εκτός από το ότι θέλει να είναι καλός μαθητής, μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με την όρασή του και να μην βλέπει καλά στον πίνακα από τις πιο πίσω θέσεις.