H ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας πρωί και βράδυ πιθανότατα εστιάζει στο πρόσωπο και τα χέρια σας. Τι γίνεται όμως με τα πόδια; Αν και είναι μια περιοχή του σώματος που καθημερινά καταπονείται, τις πιο πολλές φορές, αγνοείται.

Κι όμως, όπως όλο το σώμα μας, έχουν και εκείνα την ίδια ανάγκη φροντίδας ώστε να παραμένουν ξεκούραστα και περιποιημένα.

Ποια είναι τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε;

Διαβάστε επίσης: Μακιγιάζ: Τα μυστικά που «σβήνουν» το χρόνο

Τι κάνουμε πάντα στην αρχή  

Για τη σωστή περιποίηση των ποδιών σας θα πρέπει πάντα να ξεκινάτε πλένοντας τα πόδια σας με ζεστό νερό και σαπούνι. Μπορείτε να επιλέξετε να το κάνετε κατά τη διάρκεια του καθημερινού σας ντους δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή καθώς πλένετε το κάθε πόδι.

Μην αγνοείτε τυχόν αλλαγές στο δέρμα σας στην εν λόγω περιοχή (πχ. κάλοι, αποχρωματισμός) και καθαρίστε τα πόδια σας σχολαστικά καθώς συχνά συγκεντρώνουν ρύπους και βακτήρια πιο πολύ από κάθε άλλο μέρος του σώματός μας.

*Στη συνέχεια:

Κάντε απολέπιση

Καθώς ξεκινάτε την περιποίηση του δέρματος των ποδιών, είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε κάλους, σκληρό, ξηρό, σκασμένο ή ξεφλουδισμένο δέρμα, ιδιαίτερα γύρω από τις φτέρνες σας.

Η απολέπιση μπορεί να είναι η πιο χαλαρωτική φάση ενός πεντικιούρ. Κάντε μασάζ στα πόδια και τις γάμπες σας με ένα scrub ποδιών ενώ κάνετε μπάνιο για να αποβάλετε το νεκρό δέρμα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ελαφρόπετρα, μια βούρτσα ή μια συσκευή απολέπισης εφόσον δείτε πως δεν σας προκαλεί ερεθισμούς.

Ενυδατώστε την περιοχή, αλλά…

Αφού πλύνετε τα πόδια σας και κάνετε απολέπιση, ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα και εφαρμόστε μια κρέμα που θα κάνει το δέρμα βελούδινο.

Αποφύγετε ωστόσο την εφαρμογή ενυδατικής ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών καθώς το δέρμα εκεί τείνει να είναι έτσι κι αλλιώς απαλό και ευαίσθητο και η αυξημένη υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως δερματικές λοιμώξεις και μύκητες.

Εάν η κρέμα μπει ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας, χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να τα σκουπίσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βρεφική πούδρα για την απορρόφηση της υπερβολικής υγρασίας από το δέρμα, ιδιαίτερα όταν βγαίνετε από το ντους ή εάν τα πόδια σας ιδρώνουν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Κάντε πεντικιούρ

Το τρίψιμο των πελμάτων των καθαρών ποδιών σας δεν θα σας προσφέρει μόνο χαλάρωση αλλά μπορεί να βελτιώσει και την κυκλοφορία στα άκρα.

Για να διατηρήσετε τα πετσάκια των νυχιών σας ενυδατωμένα, χρησιμοποιήστε κρέμα ή λοσιόν. Στη συνέχεια, κόψτε και λιμάρετε τα νύχια σας όσο το δυνατόν πιο ίσια για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να γυρίσουν προς τα μέσα.

Η αντηλιακή προστασία αφορά όλο το σώμα

Δεδομένων των γνωστών επιπτώσεων των υπεριωδών ακτίνων (UV) από την έκθεση στο ηλιακό φως, το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται σε όλη την επιφάνεια του εκτεθειμένου δέρματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Προσοχή στα παπούτσια

Τα στενά ή ακατάλληλα παπούτσια μπορεί να οδηγήσουν σε κάλους, φουσκάλες και άλλα θέματα στα πόδια. Φροντίστε να φοράτε υποδήματα που σας προσφέρουν άνεση και επαρκή στήριξη της καμάρας για «μακροζωία» των αρθρώσεων και αποφυγή άλλων, μικρών ή πιο σοβαρών, θεμάτων υγείας.