Η επαναλαμβανόμενη ή αλλιώς κυκλική συμπεριφορά είναι φυσιολογική κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας. Το να κάνουν το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά βοηθά τα μικρά παιδιά να μάθουν και είναι χρήσιμο για την ανάπτυξή τους.

Υπάρχει ποτέ ως προς αυτή τη συμπεριφορά, λόγος ανησυχίας;

Διαβάστε επίσης: Νήπια: Γιατί πρέπει να τους επιτρέπετε μια μερική ανεξαρτησία

Γιατί στα μικρά παιδιά αρέσει η επανάληψη;

Τα παιδιά έλκονται από την επανάληψη επειδή είναι καθησυχαστική και τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια. Οι ρουτίνες γενικά βοηθούν τα νήπια να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους και νιώθουν ηρεμία όταν ξέρουν τι θα ακολουθήσει.

Η επανάληψη είναι επίσης ένα ουσιαστικό μέρος της μάθησης. Αν και μπορεί να είναι κουραστικό να διαβάζετε τα ίδια βιβλία, να παίζετε τα ίδια παιχνίδια και να τραγουδάτε τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά, συνεχίστε να το κάνετε. Η επανάληψη αυτή βοηθά τον εγκέφαλο των νηπίων να αναπτυχθεί. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να προσθέσουν νέες λέξεις στο λεξιλόγιό τους όταν τις ακούν στην ίδια ιστορία πολλές φορές.

Η επανάληψη μπορεί επίσης να είναι για πολλά παιδιά ενστικτώδης.

Την ημέρα που το παιδί σας θα καταλάβει πώς να ανέβει τη σκάλα στην παιδική χαρά, μπορεί να παρατηρήσετε ότι επιστρέφει σε αυτήν με ενέργεια ξανά και ξανά. Κατά τη διάρκεια αυτής της εστιασμένης ενασχόλησης με την επανάληψη, τα παιδιά συγκεντρώνονται μόνο σε αυτό που κάνουν, κάτι που οδηγεί σε μια αίσθηση κυριαρχίας και ολοκλήρωσης.

Γιατί κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά;

Εάν το παιδί σας ρωτήσει «φτάσαμε;» περίπου… χίλιες φορές σε ένα ταξίδι, να ξέρετε ότι δεν είναι το μόνο.

Ένα παιδί μπορεί να κάνει την ίδια ερώτηση τόσες φορές για επιβεβαίωση και συναισθηματική ασφάλεια. Οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις μειώνουν το άγχος, συν του ότι είναι ένας τρόπος σύνδεσης και αλληλεπίδρασης μαζί σας.

Πώς μπορώ να ανακατευθύνω την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά;

Η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά γενικά δεν είναι επιβλαβής, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Είναι δύσκολο να την ανεχτούμε μερικές φορές. Δεν είναι κακό να ανακατευθύνετε κάποιες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, αν σας κουράζουν υπερβολικά.

Αν δεν μπορείτε για παράδειγμα να ξαναδιαβάσετε την Κοκκινοσκουφίτσα, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού σας παίρνοντας ένα άλλο βιβλίο για να το διαβάσετε σε ένα άλλο δωμάτιο.

Ως προς τις ίδιες ερωτήσεις, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να σας πει ό,τι του είπατε πριν. Και βέβαια είναι ok να πείτε ότι δεν ξέρετε κάτι όταν αντιμετωπίζετε μια ατελείωτη λίστα με «γιατί;».

Τις δύσκολες ημέρες, υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί το παιδί σας μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και πώς αυτό το ωφελεί.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Όπως είπαμε, η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά είναι πολύ τυπική στα νήπια. Μπορεί να παίζουν τα ίδια παιχνίδια, να τραγουδούν τα ίδια τραγούδια, να κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις ή να επιμένουν να διαβάζετε την ίδια ιστορία σε καθημερινή βάση.

Το να επαναλαμβάνουν τα λόγια σας είναι επίσης χαρακτηριστικό καθώς τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν σε αυτές τις ηλικίες τις γλωσσικές και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Εάν το παιδί σας συνεχίζει να επαναλαμβάνει λόγια με ακρίβεια μετά την ηλικία των 3 ετών, ίσως θελήσετε να απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Γενικά, εάν παρατηρείτε κάτι που σας ανησυχεί και έχετε αμφιβολίες, μην διστάζετε να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για να είστε σίγουροι.