Για έναν ενήλικο, το νήπιο είναι μια αληθινή αποκάλυψη. Ο σουρεαλιστικός τρόπος που βλέπει τον κόσμο, οι ζωγραφιές του, οι ευφυείς απαντήσεις του, ακόμη και ο τρόπος που σταυρώνει τα χέρια του όταν θυμώνει είναι αξιολάτρευτος. Τα δύσκολα, βέβαια, ξεκινούν από τη στιγμή που το αξιολάτρευτο νήπιό μας αποκτά προσωπικότητα και αρχίζει να διεκδικεί, να απαιτεί, να πεισμώνει και κάποιες φορές να ξεσπάει βίαια.

Σε αυτή τη φάση, θυμηθείτε πως όπως οι ενήλικοι έτσι και τα νήπια έχουν τους δικούς τους κώδικες. Το θέμα δεν είναι, λοιπόν, πώς θα… τιθασεύσετε το παιδί, αλλά να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το μυαλό του. Το «σπάσιμο» του συγκεκριμένου κωδικού απαιτεί χρόνο και υπομονή, αλλά τα οφέλη είναι τεράστια. Γιατί, από τη στιγμή που θα τον σπάσετε, θα τσακώνεστε λιγότερο για τα πέδιλα που θέλει να φορέσει μέσα στο χειμώνα και θα ακούτε περισσότερο το γέλιο του.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Γιατί τους αρέσει η επανάληψη όταν είναι μικρά;

Μάθετε να σκέφτεστε όπως εκείνο

Η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη των νηπίων είναι πως αυτά και οι γονείς τους είναι ξεχωριστά άτομα. Για τα μωρά δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα σε αυτά και στη μητέρα τους. Η πρώτη τους δουλειά είναι να διαχωρίσουν τον κόσμο σε «εγώ» και οι «άλλοι». Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Στους δεκαπέντε περίπου μήνες της ζωής του το παιδί έχει καταλάβει ότι είναι ένα ξεχωριστό άτομο, ικανό να εκφράσει τις ανάγκες του. Έτσι, πολύ συχνά το ακούμε να φωνάζει διεκδικώντας τη θέση του στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου ή να τραβάει το χέρι του όταν προσπαθούμε να του φορέσουμε το μπουφάν του.

Παράλληλα, οι γλωσσικές του ικανότητες αναπτύσσονται και αρχίζει να συνειδητοποιεί την έννοια της λέξης «όχι!». Αυτή η προφανής άρνηση στην πραγματικότητα είναι ένα σημαντικό στάδιο της ανάπτυξής του. Το «όχι» είναι το πιο βασικό βήμα του παιδιού προς την ανεξαρτησία.

Τα νήπια ζουν εντελώς και μόνο τη στιγμή. Αν το παιδί σας θέλει παγωτό, το θέλει εκείνη ακριβώς τη στιγμή.

Τα νήπια δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν κάτι που θα τα ευχαριστήσει και δεν μπορούν να συνδέσουν το παρόν με το παρελθόν. Μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι πεισματάρικα και ανυπάκουα όταν δεν ακούν τις προειδοποιήσεις σας, αλλά ο μόνος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά είναι η επανάληψη. Μόνο αυτό γνωρίζουν. Μαθαίνουν επαναλαμβάνοντας κάτι μέχρι να το εμπεδώσουν.

Κεφάλαιο «πειθαρχία»

Η πειθαρχία είναι πάντα ένα θέμα που προκαλεί προστριβές.

Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την πλευρά του παιδιού σας. Δεν έχει πολλές εμπειρίες, όλα είναι καινούργια γι’ αυτό. Δεν ξέρει τι είναι σωστό και λάθος και πρέπει να μάθει τα πάντα από το μηδέν. Και μην περιμένετε ότι θα τα μάθει αμέσως. Η εκμάθηση των κανόνων «καλής συμπεριφοράς» σε ένα νήπιο απαιτεί, όπως είπαμε, επανάληψη, υπομονή και χρόνο.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του να μπαίνετε στη θέση του παιδιού σας και να κατανοείτε την αυθόρμητη ανεξαρτησία και εξάρτησή του από εσάς είναι ότι θα αποφύγετε τις φωνές και τα κλάματα.

Επιλογές και προσοχή

«Τι θα ήθελες να φορέσεις σήμερα;», «Τι χυμό θέλεις;»… Αν προσφέρετε στο παιδί πολλές επιλογές, το αποτέλεσμα θα είναι να πανικοβληθεί, να αγχωθεί και τελικά να φωνάξει. Γι’ αυτό, δώστε του λίγες επιλογές για να του αφήσετε κάποια περιθώρια ανεξαρτησίας, ενώ ταυτόχρονα το καθησυχάζετε ότι τα πάντα είναι υπό τον έλεγχό σας. Και βέβαια αποφύγετε τις διαπραγματεύσεις.

Τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα όταν νιώθουν ότι οι γονείς τους έχουν τον έλεγχο.

Παρόλο που όλα τα παιδιά περνούν από τις ίδιες αναπτυξιακές διαδικασίες, αν και σε διαφορετικούς ρυθμούς, υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός κανόνας: γνωρίστε το παιδί σας.

Αν θέλετε να γίνει ανεξάρτητο, κοινωνικό και με αυτοπεποίθηση, πρέπει να περνάτε χρόνο μαζί του για να το γνωρίσετε και να του τονίζετε ότι το αγαπάτε γι’ αυτό που είναι. Αν είστε σε επαφή με το παιδί σας, θα καταλάβετε τις προσπάθειές του και θα μπορέσετε να το βοηθήσετε να τα βγάλει πέρα στις δύσκολες στιγμές. Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο με τις οικογενειακές σας υποχρεώσεις. Αλλά ακόμα κι αν γίνεται πού και πού, βρείτε χρόνο μια συγκεκριμένη ημέρα για να πάτε στον παιδικό σταθμό με τους ρυθμούς του παιδιού σας. Θα γνωριστείτε καλύτερα και θα μάθετε τι του αρέσει και τι όχι. Τότε θα ανακαλύψετε ότι οι καλές στιγμές είναι σημαντικότερες από τις κακές…