Η διαχείριση χρημάτων είναι μια βασική δεξιότητα ζωής που χρειάζεται κάθε παιδί για να γίνει ένας ανεξάρτητος ενήλικας.

Αλλά τώρα, οι επιστήμονες λένε ότι αποταμίευση δεν είναι μόνο καλή για τον τραπεζικό του λογαριασμό, μπορεί ακόμη και να παρατείνει τη ζωή του.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 4 tips για να το βοηθήσετε να μάθει μια ξένη γλώσσα

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, οι άνθρωποι που ήταν προνοητικοί για το μέλλον τους είχαν καλύτερη υγεία και λιγότερο κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από άλλους πιθανούς παράγοντες επιρροής που μπορεί να επηρέαζαν την οικονομική στρατηγική, όπως τα δημογραφικά στοιχεία και το εισόδημα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής για την υγεία των ατόμων που δεν διαθέτουν οικονομικές δικλείδες ασφαλείας για απροσδόκητα έξοδα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Εξοικειώστε το παιδί με τα χρήματα

Οι συζητήσεις για τα χρήματα ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών σε αυτό το θέμα. Ταυτόχρονα, βοηθούν στην ανάπτυξη των οικονομικών τους δεξιοτήτων.

Προσοχή: Οι συζητήσεις για τα χρήματα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες και να μην δημιουργούν στα παιδιά αγωνίες που δεν τους αναλογούν.

Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε ως ενήλικες γύρω από το χρήμα μαθαίνεται από νωρίς, όταν είμαστε νέοι, και από τις παρατηρήσεις που κάνουμε για τον κόσμο γύρω μας.

Επομένως, όσο πιο γρήγορα αρχίσετε να αναπτύσσετε τις οικονομικές τους δεξιότητες, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουν να αρχίσουν να τις «ακονίζουν».

Ο χειρισμός των χρημάτων αποτελεί σημαντικό μέρος της απόκτησης αυτοπεποίθησης. Ξεκινήστε δίνοντάς τους ένας κουμπαρά.

Εισάγετε την ιδέα της αποταμίευσης με αφορμή κάτι που πραγματικά θέλουν να αποκτήσουν.

Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι ο σκοπός του να δίνετε χαρτζιλίκι στα παιδιά είναι να μάθουν πώς να διαχειρίζονται και να ξοδεύουν υπεύθυνα τα χρήματα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να το συγχέετε με βασικές υποχρεώσεις ή να το χρησιμοποιείτε ως δωροδοκία.

Όταν δίνετε χρήματα στο παιδί σας για να κάνει δουλειές, στην ουσία πληρώνετε το παιδί για να συνεισφέρει στο νοικοκυριό. Αλλά μην ξεχνάτε ότι πράγματα όπως το να τακτοποιούν τα ρούχα τους είναι απλά δεδομένα πράγματα που πρέπει να μάθουν να κάνουν.