Γνωρίζαμε ήδη ότι η έλλειψη ύπνου, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, μπορεί να μειώσει την ενέργεια, τη διάθεση, τα κίνητρα, τη λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού, αλλά, τώρα, ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης λένε ότι μπορεί να αυξήσει και την ευαισθησία στον πόνο.

Τι άλλο συμβαίνει όταν το παιδί δεν κοιμάται επαρκώς

Χωρίς επαρκή ύπνο, μπορεί να προκύψουν προβλήματα ανάπτυξης – κυρίως επιβράδυνση ή καθυστέρηση της ανάπτυξης. Η παραγωγή αυξητικής ορμόνης μπορεί επίσης να διαταραχθεί σε παιδιά με ορισμένα προβλήματα ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Τα σημάδια ότι αρρωσταίνει

Μερικά παιδιά δεν παράγουν αρκετή αυξητική ορμόνη φυσικά και η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει το πρόβλημα. Μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης που μπορεί να επηρεάσει τη δύναμη της καρδιάς ή των πνευμόνων ή τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (η κατάσταση αυτή θεραπεύεται).

Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά παρουσιάζουν και άλλες αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών που κυκλοφορούν στο σώμα τους. Οι ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα και την όρεξη μπορεί να επηρεαστούν, με αποτέλεσμα το παιδί να τρώει υπερβολικά και να προτιμά τους υδατάνθρακες με πολλές θερμίδες. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει αυτές τις τροφές, προκαλώντας αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2.

Η έλλειψη ύπνου τη νύχτα μπορεί επίσης να επηρεάσει τις κινητικές δεξιότητες και τη συγκέντρωση του παιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας, οδηγώντας σε περισσότερα ατυχήματα και προβλήματα συμπεριφοράς και κακή απόδοση στο σχολείο.

Σημάδια ότι το παιδί δεν κοιμάται αρκετά

Αν έχετε παρατηρήσει το παιδί σας να εμφανίζει 3 ή περισσότερά από τα παρακάτω σημάδια, τότε πιθανότατα δεν κοιμάται αρκετές ώρες ή πρέπει να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου του:

  1. Του παίρνει 30 λεπτά ή περισσότερο για να αποκοιμηθεί.
  2. Σπάνια θυμάται τα όνειρά του.
  3. Ξυπνάει το πρωί κουρασμένο.
  4. Πεινάει πιο συχνά και ζητάει πρόχειρο φαγητό.
  5. Ξυπνάει νωρίτερα το πρωί από ό,τι θα θέλατε.
  6. Νιώθει υπνηλία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  7. Ξυπνάειμία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  8. Το μυαλό του όταν ξαπλώνει γεμίζει με ανησυχίες και άλλες σκέψεις.
  9. Τα μάτια του είναι πρησμένα ή κόκκινα.
  10. Τα συναισθήματά του είναι ανεξέλεγκτα – θυμός, παρορμητικότητα, ξεσπάσματα κ.α.