Σε μια βαθιά εξομολόγηση προχώρησε η Ναόμι Γουότς για την εμμηνόπαυση και πώς την έχει βιώσει. Κατά την ίδια, είναι σημαντικό να σπάσουν τα ταμπού και να μην σιωπούν οι γυναίκες αναφορικά με αυτή τη φυσιολογική φάση της ζωής τους.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης για την αγαπημένη ηθοποιό ξεκίνησαν μόλις στα 36 της χρόνια. Η ίδια παραδέχεται ότι για εκείνη ήταν ένα μοναχικό και μεγάλο ταξίδι που την έκανε όμως πολύ πιο δυνατή.

Διαβάστε επίσης: Ισχύει ότι οι επιτυχημένες γυναίκες φοβίζουν τους άνδρες; – Δείτε τι λέει η Emma Watson

Ευτυχώς, σύμφωνα με όσα είπε η ίδια, οι καιροί έχουν αλλάξει και η εμμηνόπαυση δεν είναι πια ένα ζήτημα που κρύβουμε «κάτω από το χαλί».

Μια περίοδος απομόνωσης και θλίψης

«Η εμπειρία μου στην εμμηνόπαυση ήρθε πολύ νωρίτερα από αυτή των συνομηλίκων μου και σε μια εποχή που ήμουν επικεντρωμένη στο να δημιουργήσω οικογένεια. Αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες δεδομένου ότι δεν είχα καν ακούσει τον όρο πρώιμη εμμηνόπαυση», εξομολογείται η ίδια.

«Είχα πολλά συμπτώματα που δεν ήξερα ότι ήταν μέρος των ορμονικών αλλαγών. Είχα εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Αλλά και περαιτέρω συμπτώματα για τα οποία συνήθως δεν μιλά κανείς, όπως άγχος, αϋπνία, αραίωση μαλλιών, έντονη ξηρότητα και φαγούρα. Ένιωθα ότι έχανα τον εαυτό μου. Έχει μοναξιά το να νιώθεις πως δεν έχεις πλέον εσύ τον έλεγχο».

«Η πρώιμη εμμηνόπαυση πρέπει πλέον να συζητιέται χωρίς καμιά συστολή»

Σύμφωνα με τη Γουότς, μία στις εκατό γυναίκες βιώνουν πρώιμη εμμηνόπαυση και είναι ένα θέμα που είναι σημαντικό να πάρει προβολή.

«Είμαι σίγουρη ότι αν υπήρχαν περισσότερες πληροφορίες και περισσότεροι πόροι εκείνη την εποχή, η μετάβασή μου θα ήταν πολύ πιο εύκολη. Οι στατιστικές κάνουν τους ανθρώπους να πανικοβάλλονται.

Αρχίζουν να θεωρούν τους εαυτούς τους μη φυσιολογικούς. Πιστεύω πως χρειαζόμαστε όλες μεγαλύτερη ενημέρωση ώστε να αξιοποιούμε καλύτερα το χρόνο με τον γιατρό μας και να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένες.

Ήμουν νέα για αυτή τη μετάβαση και οι φίλοι μου έμοιαζαν σαν να μην ήταν ακόμη έτοιμοι να κάνουν τέτοιου είδους συζητήσεις. Σε αυτό το σημείο έχασα την αίσθηση του ανήκειν που κάθε άνθρωπος τη χρειάζεται σε κάθε στιγμή της ζωής του.

Η εμμηνόπαυση ήταν μια απαγορευμένη λέξη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να συζητάμε με τους άνδρες μας, τα παιδιά μας και όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα ώστε να μπορούν να καταλάβουν τι αλλαγές μας συμβαίνουν και να μας προσφέρουν την κατάλληλή υποστήριξη».

«Έχω βγει πιο δυνατή και πιο σίγουρη για εμένα και το σώμα μου»

Η επιτυχημένη ηθοποιός ομολόγησε πως ανέκτησε σταδιακά την εμπιστοσύνη στον εαυτό της και αγάπησε την επιδερμίδα της ακόμα κι αν είναι λίγο πιο ξηρή.

«Η εμπειρία κάθε γυναίκας είναι διαφορετική. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τις γυναίκες να έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται και έναν γιατρό που μπορούν να εμπιστευτούν».

«Όταν βγαίνεις από αυτό, ξαναβρίσκεις πραγματικά τον εαυτό σου. Ξέρεις τι σου αρέσει και τι όχι. Ξέρεις τι θέλεις και τι μπορεί να μην αξίζει να κρατάς άλλο κοντά σου. Δεν φοβάσαι πια να ζητήσεις ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Και αυτό είναι δύναμη».

«Ας ανοίξουμε εμείς την πόρτα σήμερα για εκατομμύρια γυναίκες»

Σύμφωνα με τη Γουότς, οι γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει ντροπή, άγχος και φόβο σε θέματα που αφορούν την υγεία τους.

«Πρέπει να σπάσουμε αυτά τα ταμπού ώστε οι γυναίκες να νιώθουν ελεύθερες. Να κάνουμε τις σκληρές συζητήσεις για τα κορίτσια μας ώστε να μην χρειάζεται να ξεκινήσουν από το μηδέν όπως εμείς.

Είμαστε και πρέπει να είμαστε η γενιά των αλλαγών. Ας ελπίσουμε ότι θα χτίσουμε σε όλα τα θέματα ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές».

Πηγή: Daily Mail