Ας ξεκινήσουμε με μια υπενθύμιση: Η καθημερινή περιποίηση και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε δεν μπορούν να παραμένουν ίδια σε κάθε ηλικία και φάση που περνά το δέρμα σας – ακόμη κι αν έχετε «ερωτευτεί» τα skincare προϊόντα που εμπιστεύεστε εδώ και χρόνια.

Όταν οι ανάγκες της επιδερμίδας μεταβάλλονται, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η ρουτίνα περιποίησης.

Αλλά πώς θα καταλάβετε αν ήρθε πραγματικά αυτή η ώρα;

Διαβάστε επίσης: Νεσεσέρ: Ποια προϊόντα δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε

1. Δεν βλέπετε πλέον αποτελέσματα

Η ακμή, οι ερεθισμοί, το ξεφλούδισμα, η αίσθηση τραβήγματος, η αφυδάτωση, είναι όλα στοιχεία που «προμηνύουν» πως κάτι δεν πάει καλά με το δέρμα σας και, συνεπώς, ίσως πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που το φροντίζετε.

Εάν έχετε σταματήσει να βλέπετε αποτελέσματα από την τρέχουσα θεραπευτική σας αγωγή για δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

2. Άλλαξε η εποχή

Εκτός από τις βασικές ενδείξεις ότι το δέρμα σας χρειάζεται συγκεκριμένη περιποίηση, υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό, όπως η αλλαγή του καιρού.

Δεδομένου ότι ο χειμώνας είναι μια δύσκολη εποχή για το δέρμα (ειδικά το ξηρό) θα πρέπει να εστιάσετε στην ενυδάτωση και τη θρέψη.

Το κρύο, ο παγωμένος αέρας αλλά και το ξηρό περιβάλλον στους κλιματιζόμενους εσωτερικούς χώρους, διαταράσσουν τον υδρολιπιδικό φραγμό και απογυμνώνουν την επιδερμίδα από τα φυσικά έλαια και επιταχύνουν την απώλεια της υγρασίας της.

Μπορείτε να εμπλουτίστε την περιποίησή σας με προϊόντα με βάση το υαλουρονικό οξύ, που χαρίζει μοναδική ενυδάτωση χάρη στην ικανότητά του να συγκρατεί μεγάλη ποσότητα υγρασίας (αποθηκεύει έως και χίλιες φορές το βάρος του σε νερό!), ενώ παράλληλα προάγει την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τη νεανικότητα της επιδερμίδας.

3. Άλλαξε ο τύπος του δέρματός σας

Αν και ο τύπος της επιδερμίδας (ξηρός, λιπαρός, κανονικός, μεικτός) είναι γενετικά προκαθορισμένος, με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα υφίσταται αλλαγές σε όλα τα στρώματά του – δηλαδή και στην επιδερμίδα, η οποία αποτελείται από διάφορες στιβάδες, με πιο γνωστή την επιφανειακή ή κεράτινη στιβάδα, αλλά και στο κυρίως δέρμα ή χόριο, που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και τη στηρίζει.

Oι σημαντικότερες μεταβολές ξεκινούν από τα 35 περίπου έτη και μετά.

Aπό αυτή την ηλικία και κάθε 10 χρόνια το δέρμα χάνει 6% από το πάχος του, εμφανίζονται λεπτές γραμμές ή ρυτίδες, ακόμα και όταν δεν χαμογελάτε ή δεν συνοφρυώνεστε.

Επιπλέον, καθώς μεγαλώνετε, πέρα από τη λέπτυνση, μειώνονται δραστικά και τα επίπεδα των λιπιδίων, που οδηγεί στην απώλεια της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας και στην αύξηση της ξηρότητας, των ρυτίδων και της χαλάρωσης.

Γι’ αυτό η skincare ρουτίνα που είχατε καθιερώσει στα 30 σας, για παράδειγμα, μπορεί να μη λειτουργεί πλέον στα 40 σας.