Δώρα, μελομακάρονα, στολίδια και ζεστές οικογενειακές στιγμές είναι λίγα μόνο από τα πολλά στοιχεία που κάνουν τα Χριστούγεννα μια πολύ αγαπητή γιορτή σε μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά κατά κανόνα ανυπομονούν για τα δώρα του Άγιου Βασίλη κι όσο περισσότερο πλησιάζουν οι μέρες, τόσο ο ενθουσιασμός.. κορυφώνεται.

Έχοντας κατά νου τα παιχνίδια που κι εμείς σαν παιδιά λαχταρούσαμε να λάβουμε, είναι φυσικό να προβληματιζόμαστε όταν το παιδί μας δεν μας δείχνει την ίδια λαχτάρα ή ακόμη χειρότερα, όταν ξαφνικά τα… απαρνιέται. Τι μπορεί λοιπόν να του συμβαίνει;

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τα βοηθάμε να αναγνωρίσουν τη λύπη και το θυμό

Γιατί το παιδί δεν επιθυμεί να λάβει δώρα για τα Χριστούγεννα

Υπάρχουν ποικίλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί στο να μην θέλει δώρα για τις γιορτές:

Δεν ξέρει τι να (πρωτο)ζητήσει!

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των γιορτών, οι διαφημίσεις παιχνιδιών «βομβαρδίζουν» τα παιδιά. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές που, μερικές φορές, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται πολύ μπερδεμένα.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε το παιδί να σκεφτεί τις αγαπημένες του δραστηριότητες και τα χόμπι. Έτσι, θα το καθοδηγήσουμε προς επιλογές δώρων, ταιριαστές με τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές του. Η μείωση του αριθμού της προσφοράς, σίγουρα θα διευκολύνει τις αποφάσεις του.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στο παιδί πως δεν χρειάζεται όλα τα δώρα να είναι υλικά. Πολλά παιδιά υποδέχονται τον Δεκέμβριο με μια μακρά λίστα αγαπημένων παιχνιδιών, χωρίς στην πραγματικότητα να ενδιαφέρονται για κάποιο από αυτά. Άλλα πάλι, μπορεί να έχουν ήδη όλα όσα χρειάζονται. Δεν θα ήταν επομένως πιο ελκυστικό, το δώρο τους να αφορά μια νέα εμπειρία;

Γιατί όχι λοιπόν το φετινό δώρο να μην είναι εισιτήρια για μια θεατρική παράσταση ή μια επίσκεψη σε λούνα παρκ;

Του έχετε ήδη αρνηθεί εκείνο που πραγματικά επιθυμεί

Το παιδί σας μπορεί να έχει εκφράσει ανά περιόδους την επιθυμία για κάτι που όμως δεν αποτελεί υλοποιήσιμη επιλογή. Μπορεί να είναι ένα κινητό που κρίνετε πως είναι ακατάλληλο για την ηλικία του ή ένα δώρο απαγορευτικού κόστους.

Μπροστά σε αυτήν την άρνηση, το παιδί μπορεί να σκεφτεί: «Αν δεν μπορώ να έχω αυτό που θέλω, τότε δεν θέλω τίποτα».

Προτού «ενδώσετε», θυμηθείτε τους λόγους για τους οποίους πήρατε αρχικά αυτήν την απόφαση κι αν είναι η σωστή. Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί το «γιατί» δεν είναι δυνατό να λάβει αυτό το δώρο και αναζητήστε μαζί, λύσεις.

Διαταραχές της διάθεσης

Εάν ένα παιδί δεν θέλει δώρα για τα Χριστούγεννα, μπορεί να είναι θλιμμένο.

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να το ππροσεγγίσετε ώστε να μοιραστεί μαζί σας το πρόβλημα και να βρείτε από κοινού, λύση.

Εντοπίζοντας τα γενικότερα σημάδια που σας στέλνει η συμπεριφορά του παιδιού, σε περίπτωση σοβαρών διαταραχών της διάθεσης, είναι ωφέλιμο να απευθυνθείτε σε ειδικό για σωστή καθοδήγηση.