Ο κρύος καιρός αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ή την επιδείνωση δερματολογικών παθήσεων, γι’ αυτό όσο η θερμοκρασία πέφτει, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη να φροντίσουμε σωστά το δέρμα μας.

Δέρμα VS κρύου

Λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και του ξηρού παγωμένου αέρα, το δέρμα μας μπορεί να δυσκολεύεται να συγκρατήσει την φυσική του υγρασία. Το αποτέλεσμα; Φαγούρα, ξηρό δέρμα και σκασμένα χείλη.

Διαβάστε επίσης: Μακιγιάζ: Έρχεται το… τέλος του γκλίτερ;

Το να διατηρούμε τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπό μας προστατευμένα από τον κρύο καιρό αποτελεί βασικό μέρος της πρόληψης της ξηροδερμίας, καθώς και της αποτροπής της επιδείνωσής της.

Δεν μπορείτε να πέσετε σε χειμερία νάρκη μέσα στο σπίτι μέχρι να ζεστάνει πάλι ο καιρός, οπότε όταν βγαίνετε έξω και κυκλοφορείτε, βεβαιωθείτε ότι όσο το δυνατόν λιγότερο δέρμα εκτίθεται στο κρύο και ότι προστατεύετε τα χείλη σας φορώντας lip balm.

Ο καιρός αλλάζει όλο το χρόνο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η skincare ρουτίνα σας ταιριάζει με την εποχή. Ένα προϊόν που λειτουργεί καλά για την επιδερμίδα σας το καλοκαίρι, μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα το χειμώνα.

Όταν ο καιρός κρυώνει, ο κλιματισμός στους εσωτερικούς χώρους αφαιρεί υγρασία από τον αέρα, με αποτέλεσμα το δέρμα σας να γίνεται ξηρό και ερεθισμένο.

Ένας υγραντήρας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αλλά και να προλάβετε τέτοιες καταστάσεις.

Η καλύτερη στρατηγική είναι να τον τοποθετήσετε στο υπνοδωμάτιό σας, για να δημιουργήσετε το βέλτιστο περιβάλλον ύπνου.

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητο «συστατικό» για τη διατήρηση υγιούς δέρματος καθώς η τέλεια ευκαιρία για την επιδερμίδα σας να ανακάμψει.

Εξετάστε, επίσης, το ενδεχόμενο να φοράτε υφάσματα με μαλακές ίνες που δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό και να χρησιμοποιείτε ένα απορρυπαντικό πλυντηρίου που δεν έχει ερεθιστικά συστατικά – με την ένδειξη «χωρίς άρωμα».

Επιπλέον, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά να…

  • Εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το πλύσιμο, η οποία «κλειδώνει» την υγρασία στο δέρμα σας.
  • Χρησιμοποιείτε μια αλοιφή ή κρέμα, επειδή είναι πιο αποτελεσματικές και λιγότερο ερεθιστικές από τις λοσιόν.
  • Χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό αντί για ζεστό όταν κάνετε ντους ή πλένετε το πρόσωπό σας για να αποφύγετε την επιδείνωση της ξηροδερμίας.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο ήπια προϊόντα περιποίησης του δέρματος χωρίς άρωμα. Ορισμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, όπως αντιβακτηριδιακά, αποσμητικά ή αρωματικά σαπούνια, είναι πολύ σκληρά για το ξηρό, ευαίσθητο δέρμα.

Εάν οι θεραπείες στο σπίτι δεν αποδώσουν, επισκεφθείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο, καθώς μπορεί να απαιτείται ιατρική συνταγή για να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή ή η ξηρότητα που έχει ξεφύγει από τον έλεγχό σας.