Η εγκυμοσύνη έχει τις προκλήσεις της σε κάθε εποχή, αλλά ο χειμώνας φέρνει και το δικό του ιδιαίτερο πακέτο.

Ο κρύος καιρός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε την εποχή της γρίπης με χιόνι και ξηρό δέρμα.

Διαβάστε επίσης: Ξηροδερμία στην εγκυμοσύνη: Γιατί εμφανίζεται και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Τι μπορεί να κάνει μια μέλλουσα μαμά για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο υγιής και να προστατεύσει το μωρό της;

Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες συνδέεται με πρόωρο τοκετό

Σύμφωνα με μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Αυτό συνήθως συμβαίνει πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών στην υγεία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχουσες που βίωσαν ακραίο κρύο, κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά εβδομάδων της εγκυμοσύνης τους, είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν τα μωρά τους πριν από τις 34 εβδομάδες κύησης.

Η μελέτη του NIH διαπίστωσε επίσης ότι η έκθεση σε ακραίο κρύο κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή του τρίτου τριμήνου οδήγησε σε 18 έως 21% αυξημένη πιθανότητα γέννησης με χαμηλό βάρος. Όταν εκτέθηκαν σε ακραίο κρύο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, οι μέλλουσες γονείς είχαν 257% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν βρέφος με χαμηλό βάρος γέννησης.

«Δεν είναι σαφές γιατί η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζει το βάρος γέννησης», δήλωσε η Laura Tyree, M.D., Μαιευτήρας/Γυναικολόγος στο Inspira Medical Group. «Μια πιθανότητα είναι ότι μια τέτοια έκθεση μειώνει τη ροή του αίματος στη μήτρα, γεγονός που περιορίζει το πόσο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μπορούν να φτάσουν στο έμβρυο».

Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες χαμηλού βάρους γέννησης ή πρόωρου τοκετού, αποφύγετε τη μακρά έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες. Αν και κάποιο κρύο είναι απίθανο να έχει επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη σας, είναι πάντα σημαντικό να ακούτε το σώμα σας.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ιούς του αναπνευστικού κατά τους χειμερινούς μήνες

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής γρίπης και του COVID-19. «Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθιστούν δυσκολότερη την καταπολέμηση των λοιμώξεων», εξηγεί η Dr. Tyree.

«Οι έγκυες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις μη έγκυες να νοσηλευτούν για αναπνευστικές ασθένειες». Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιβλαβής για το μωρό σας. Αλλά συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Εγκυμοσύνη, κρύος καιρός και δερματικές ανησυχίες

Η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές ορμονικές αλλαγές στο σώμα που μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα. Αυτές οι αλλαγές, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας, μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα και ξηρότητα στο δέρμα. Για να ελαχιστοποιήσετε τον ερεθισμό του δέρματος, παραμείνετε ενυδατωμένες.

Πώς να προσέξετε την υγεία σας κατά τη διάρκεια της χειμερινής εγκυμοσύνης σας

Προσοχή σε χιόνι και πάγο. Το κέντρο βάρους σας αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πολύ εύκολο να γλιστρήσετε και να πέσετε ακόμα και όταν δεν έχει πάγο έξω.

Ντυθείτε ζεστά. Ντυθείτε ζεστά αλλά σε στρώσεις. Έτσι θα μπορείτε να προσαρμόζεστε στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες και να παραμένετε άνετα.

Πιείτε περισσότερο νερό. Η χαμηλή υγρασία και ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία. Καθώς το δέρμα σας τεντώνεται, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι όσο το δυνατόν πιο ενυδατωμένο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.