Τα ενήλικα παιδιά μας μπορεί να ωρίμασαν, να ανεξαρτητοποιήθηκαν και να έφυγαν από το σπίτι. Οτιδήποτε όμως κάνουμε που μπορεί να τους δώσει την εντύπωση ότι δεν τα υπολογίζουμε πια ως ενεργά μέλη της οικογένειας, της ζωής του σπιτιού και του νοικοκυριού μας, είναι πολύ πιθανό να τα προσβάλει και να τα απογοητεύσει…

Κινήσεις που μπορεί να φέρουν τα ενήλικα παιδιά μας σε δύσκολη θέση

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: Τι μπορεί να «χαλάσει» τις γιορτές;

*Το να μην τα καλέσουμε σε κάποιο οικογενειακό γεγονός, όσο βαρετό ή τετριμμένο κι αν είναι. Ακόμη κι αν είναι η κηδεία του 95χρονου θείου μας ή ο γάμος του τρίτου ξάδερφού τους.

Για κάποιο λόγο, τα παιδιά όταν φεύγουν από το σπίτι, νοιώθουν ακόμα πιο δεμένα με τους γονείς τους αλλά και την ευρύτερη οικογένεια.

*Το να μην τα ρωτήσουμε αν θα ήθελαν να κρατήσουν το παλιό τραπέζι της βεράντας που θέλουμε να πετάξουμε επειδή χάλασε, πόσο δε μάλλον τα σχολικά τους βιβλία και τους ελέγχους του δημοτικού.

Είναι σαν να πετάμε τις αναμνήσεις και τη ζωή τους στα σκουπίδια χωρίς καν να τα ρωτήσουμε.

*Το να αποφασίσουμε να αλλάξουμε σπίτι χωρίς να πάρουμε τη γνώμη τους, συχνά ακόμα κι αν την πάρουμε!

Μπορεί εμάς το σπίτι να μας φαίνεται πλέον πολύ μεγάλο, ακριβό και δύσκολο να το συντηρήσουμε. Για τα παιδιά μας όμως, αυτό το σπίτι περιέχει τα πάρτι τους, τους τσακωμούς με τα αδέρφια τους και τόσες πολλές άλλες γλυκές αναμνήσεις.

*Το να μην δώσουμε στα γενέθλιά τους και στη γιορτή τους τη σημασία που δίναμε κάποτε.

Οι γονείς είμαστε «υποχρεωμένοι» να ευχηθούμε στα παιδιά μας και φυσικά να τους πάρουμε δώρο. Μπορεί να μεγάλωσαν αλλά θα είναι πάντα τα «μικρά» μας.

*Το να μην προσφερθούμε να τα φροντίσουμε όταν είναι άρρωστα όπως κάναμε κάποτε.

Τι κι αν πλησιάζουν τα 30; Υπάρχει πιο ανακουφιστικό φάρμακο από το αγχωμένο τηλεφώνημα της μαμάς που ρωτάει πόσο πυρετό έχουμε και ανησυχεί για το 37; Υπάρχει καλύτερο φαγητό από ένα ζεστό πιάτο από τα χέρια της;

*Το να έχουμε άλλα σχέδια μία Κυριακή μεσημέρι που σκέφτηκαν να έρθουν σπίτι για φαγητό.

Μπορεί να αλλάξουν γνώμη, να βαρεθούν, να μην έρθουν ποτέ. Ωστόσο, οι γονείς τους πρέπει να είναι πάντα εκεί, εύκαιροι και πρόθυμοι να τα υποδεχτούν, να τα περιποιηθούν και να τα γεμίσουν με θαλπωρή και τρυφερότητα.