Ως γονιός, όταν το μωρό σας γεννιέται, ενστικτωδώς κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για τη βέλτιστη φροντίδα του, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ημέρες άγχους και εξάντλησης για εσάς. Κι αυτό διότι έτσι κι αλλιώς γνωρίζετε πως οι πρώτες μέρες του μωρού είναι εξαιρετικής σημασίας. Δεν είναι όμως οι μόνες..

Οι εμπειρίες που βιώνει ένα μωρό κατά τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής του είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική του εξέλιξη σε πολλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Μωρά του Δεκεμβρίου: Τα σπάνια χαρακτηριστικά τους

Γιατί τα τρία πρώτα χρόνια του μωρού σας είναι καθοριστικά για το μέλλον του

Κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων ετών της ζωής του, το μωρό αναπτύσσει:

Γλωσσικές δεξιότητες

Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ένα μωρό αρχίζει να αφομοιώνει και να αποκωδικοποιεί τη γλώσσα. Αν και είναι φυσικά δύσκολο να την τελειοποιήσει σε μόλις τρία χρόνια, το μωρό είναι ικανό να μάθει περισσότερες από μία γλώσσες, ακόμη και πολλές ταυτόχρονα.

Σε αυτό το στάδιο της ζωής τους λοιπόν, τα μωρά είναι πιο εύκολο να μάθουν οποιαδήποτε γλώσσα στην οποία εκτίθενται, εφόσον βεβαίως οι γονείς τους, τους μιλούν τακτικά.

Σε ηλικία περίπου 6 μηνών, εάν μιλάτε συχνά στο μωρό σας, θα ξέρει ήδη πολλές λέξεις και θα αρχίσει να επαναλαμβάνει μεμονωμένες συλλαβές. Αργότερα, θα εμπλουτίσει σταδιακά το λεξιλόγιό του και στην ηλικία των 3 ετών, θα μπορεί ήδη να αναπτύσσει συνομιλίες μαζί σας.

Κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες

Είναι σημαντικό να ενισχύσετε τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού σας από τη βρεφική ακόμη ηλικία. Ο τρόπος για να το κατορθώσετε αυτό είναι να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους.

Έτσι, θα αποκτήσει τα απαραίτητα «εργαλεία» ώστε μεγαλώνοντας να μπορεί να αναπτύξει διαπροσωπικές σχέσεις.

Τη γνωστική του ικανότητα

Γνωρίζατε ότι ο εγκέφαλος διπλασιάζεται σε μέγεθος κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής ενός μωρού; Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχει μεγάλη εγκεφαλική δραστηριότητα και ανάπτυξη και το μωρό σας αρχίζει να «σχετίζεται» με βασικές έννοιες.

Πέραν της υγιεινής διατροφής, όλες οι εμπειρίες που έχουν τα παιδιά σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξή τους.

Συναισθηματική νοημοσύνη

Η σωστή συναισθηματική ανάπτυξη ενός μωρού θα εξαρτηθεί από το εάν έχει στενό συναισθηματικό δεσμό με τα πρόσωπα της οικογένειάς του. Οι ισχυροί και υγιείς οικογενειακοί δεσμοί βοηθούν τα μωρά να αναπτύξουν μια ισχυρή προσωπικότητα, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση όταν από μωρά γίνουν παιδιά και μετέπειτα ενήλικες.

Αποδεδειγμένα, όσο περισσότερη στοργή και αγάπη λαμβάνει ένα μωρό, τόσο πιο ισορροπημένο και υγιές συναισθηματικά γίνεται μεγαλώνοντας, γεγονός που επηρεάζει θετικά όλους τους τομείς της μετέπειτα ζωής τους.