Η μετάβαση των παιδιών σας από τη μια δραστηριότητα στην άλλη μπορεί να σας αφήσει αγχωμένους, εκνευρισμένους ή απλώς εξαντλημένους. Οι αλλαγές, ιδίως από το παιχνίδι, είναι δύσκολες για τα παιδιά και συχνά οδηγούν σε εντάσεις.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το παιδί σας ξεσπά σε κλάματα όταν για παράδειγμα έχει έρθει η ώρα να φύγετε από την παιδική χαρά. Αυτοί μπορεί να είναι η κόπωση, ο αποπροσανατολισμός ή απλώς απροθυμία να σταματήσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης: «Κάτσε φρόνιμα» – Γιατί δεν πρέπει να λέμε αυτή τη φράση;

Δυστυχώς τα παιδιά δεν μπορούν να παίζουν για πάντα και η μετάβαση είναι αναπόφευκτη. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να δημιουργήσετε στρατηγικές για την προώθηση της ασφάλειάς τους, λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές απαιτήσεις του παιδιού σας.

Προβλέψτε την αντίδραση του παιδιού και συζητήστε την

Πιθανότατα ήδη γνωρίζετε ποια μετάβαση είναι δύσκολη για το παιδί σας. Μπορείτε να προβλέψετε την αντίδρασή του και να τη συζητήσετε μαζί του.

Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως έτσι:

«Σου αρέσει τόσο πολύ το πάρκο, που μερικές φορές σου είναι πολύ δύσκολο να φύγεις! Το καταλαβαίνω αυτό. Κι εμένα δεν μου αρέσει να σταματάω τα αγαπημένα μου πράγματα. Μερικές φορές με κάνει να νιώθω θυμό. Ποια είναι κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αν νιώθουμε θυμωμένοι την ώρα που πρέπει να φύγουμε από το πάρκο;»

Κάντε αντίστροφη μέτρηση δραστηριοτήτων

Ακούμε συχνά για προειδοποιήσεις 5 λεπτών, αλλά για ορισμένα παιδιά, μια αντίστροφη μέτρηση δραστηριοτήτων πριν από τη μετάβαση μπορεί να είναι ακόμη πιο χρήσιμη.

Δηλαδή: «Είναι σχεδόν ώρα να φύγουμε από το πάρκο. Ποια 3 πράγματα θα ήθελες να κάνεις πριν φύγουμε;»

Μετρήστε μαζί με το παιδί καθώς περνούν από τις τελικές τους δραστηριότητες.

Δοκιμάστε ένα αντικείμενο μετάβασης

Ένα μεταβατικό αντικείμενο μπορεί να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει το παιδί να κάνει τη συναισθηματική μετάβαση από τη μία δραστηριότητα στην επόμενη.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του πάρκου, αυτό μπορεί να είναι:

  • να πάρει μια πέτρα από το πάρκο για να ζωγραφίσει στο σπίτι
  • να βγάλει μια φωτογραφία που κάνει την αγαπημένη του δραστηριότητα στο πάρκο για να τη δείξει σε ένα μέλος της οικογένειας
  • να πάρει ένα ξύλο με περίεργο σχήμα από ένα δέντρο στο πάρκο για να κάνει μια κατασκευή

Επιτρέψτε τους να ζητήσουν περισσότερο χρόνο

Η μετάβαση μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι δεν έχουν τον έλεγχο των γεγονότων της ημέρας τους. Οι γονείς μπορούν να το προγραμματίσουν αυτό δίνοντάς τους την ευκαιρία να ζητήσουν περισσότερο χρόνο.

Δώστε τους κάτι να περιμένουν

Τα παιδιά μερικές φορές δυσκολεύονται με τις μεταβάσεις επειδή απαιτείται να εγκαταλείψουν μια δραστηριότητα που τους αρέσει χωρίς να ξέρουν τι να περιμένουν στη συνέχεια. Μπορούμε να τα υποστηρίξουμε δίνοντάς τους κάτι για να ανυπομονούν.