Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να καταλάβει την αξία της μάθησης. Και εκεί είναι που διαφέρουν από εμάς. Διότι κατά τα άλλα τα παιδιά μας μοιάζουν… Όταν επιστρέφουν από το σχολείο θέλουν να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Επίσης θα ήθελαν οι διακοπές να κρατούν λιγάκι παραπάνω.
Το πιο λογικό λοιπόν είναι συχνά να προσπαθούν να αποφύγουν τη μελέτη.

Η ρουτίνα είναι καθοριστικός παράγοντας για το διάβασμα και όχι μόνο

 

 

Είναι σημαντικό γενικά να υπάρχει σταθερότητα στο πρόγραμμα. Αν το παιδί ξέρει πότε θα γυρίσει από το σχολείο του, πότε θα φάει, πότε θα διαβάσει, πότε θα ξεκουραστεί, πότε θα παίξει, πότε θα κοιμηθεί, νιώθει ασφαλές και δύσκολα θα διαφωνήσει να κάνει κάτι που πρέπει να γίνει.
Βέβαια, κατά τη διάρκεια των διακοπών, ο ρυθμός της καθημερινότητας διαταράσσεται. Για μια πιο ομαλή μετάβαση:
  • Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι θα επιστρέψει σύντομα στο σχολείο και μιλήστε του για τη θετική πλευρά αυτού, όπως το ότι θα δει ξανά τους φίλους του. Με άλλα λόγια, προετοιμάστε σιγά σιγά το έδαφος για την επιστροφή στη ρουτίνα.
  • Γίνετε για εκείνο το καλό παράδειγμα. Σηκωθείτε στην ώρα σας και επιστρέψτε σε μια ρουτίνα ύπνου και γευμάτων οικογενειακώς ακόμα κι αν το παιδί δεν έχει ακόμα επιστρέψει στο σχολείο.
  • Ζητήστε από το παιδί να φτιάξει ένα έργο τέχνης, να ζωγραφίσει ή να γράψει μια ιστορία για την αγαπημένη του ανάμνηση από τις διακοπές. Αυτό θα βάλει σταδιακά τις σκέψεις του σε πρόγραμμα.

Ποια είναι η ιδανική ώρα για διάβασμα;

 

Το καλύτερο είναι, μόλις το παιδί επιστρέφει από το σχολείο, να ξεκουράζεται για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια να ξεκινάει οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί σκέψη. Αποφύγετε να του ζητάτε να κάνει επανάληψη λίγο πριν φύγει για το σχολείο ή το βράδυ λίγο πριν από τον ύπνο.
Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής, δηλαδή λίγο πριν από το σχολείο, πιθανότατα θα δημιουργήσει άγχος τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί. Οι βραδινές πάλι ώρες, εκτός του ότι είναι κουραστικές, δεν βοηθούν στο αποτελεσματικό διάβασμα.
Προς το τέλος λοιπόν των διακοπών μπορείτε να ξεκινήσετε το διάβασμα με το παιδί το πρωί ή το μεσημεράκι.

Πού πρέπει να μελετά;

 

Το πιο σημαντικό σε ο, τι αφορά το χώρο στον οποίο μελετά το παιδί είναι να έχει το ίδιο χαρακτηριστικό με το πρόγραμμά του, να είναι δηλαδή σταθερός. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να διαβάζει τη μία μέρα στην κουζίνα, την επόμενη στο σαλόνι, και την άλλη στο δωμάτιό του. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα γραφείο τακτοποιημένο, καθαρό, με τα απαραίτητα πράγματα για το παιδί, χωρίς άλλα αντικείμενα ή παιχνίδια που θα αποσπούν την προσοχή του.
Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι ένα εργονομικό κάθισμα, ώστε να κάθεται άνετα και σωστά, ο κατάλληλος φωτισμός και ο σωστός αερισμός του χώρου. Φροντίστε, επίσης, να περιορίσετε τις ηχητικές παρεμβάσεις που αποσπούν την προσοχή του παιδιού και εμποδίζουν τη συγκέντρωσή του. Τέτοιες μπορεί να είναι ο ήχος της τηλεόρασης που ακούγεται από το διπλανό δωμάτιο, το παιχνίδι και οι φωνές του αδερφού του που παίζει, η φασαρία από το δρόμο, παράγοντες που κάνουν το παιδί να μην μπορεί να συγκεντρωθεί αλλά και να μη θέλει να διαβάσει, αφού υπάρχει κάτι πιο ευχάριστο.
Μοναδική εξαίρεση ήχου που δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα είναι η μουσική. Η μουσική, κυρίως χωρίς στίχους και απαλή στην ένταση, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη συγκέντρωση και το άγχος, αλλά και να καλύψει πιθανούς εξωτερικούς ήχους που δεν μπορούν να ελεγχθούν.

 

Σωστή διατροφή και καλός ύπνος για αποτελεσματικό διάβασμα

 

 

Η σωστή διατροφή είναι ένας παράγοντας που βοηθά στην υγιή σκέψη. Μικρά και υγιεινά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθούν το παιδί να έχει ενέργεια, μνήμη και καλή υγεία. Πριν ξεκινήσει το διάβασμα, θα πρέπει να τρώει ένα ελαφρύ γεύμα. Αποφύγετε τις έτοιμες τροφές, τα γλυκά, τα πατατάκια, τα κρουασάν, τα τηγανητά, τις σοκολάτες κτλ. Προτιμήστε υγιεινές τροφές, όπως ψάρι, φρούτα, σαλάτες, γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, ψωμί με βούτυρο και μέλι.
Ο βραδινός ύπνος είναι, επίσης, πολύ σημαντικός τόσο για το διάβασμα όσο και για την υγεία του παιδιού. Βοηθά στην ξεκούραση του σώματος και του νου, τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη σωματική και την πνευματική ανάπτυξη.

Extra tips

 

 

*Μην είστε πολύ πιεστικοί. Μην ξεχνάτε πως η πίεση και το πολύωρο διάβασμα το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρουν θα είναι η απέχθεια του παιδιού προς τη μελέτη. Εξάλλου, ένα παιδί στην ηλικία του δημοτικού δεν πρέπει να διαβάζει πολλές ώρες.
*Προσπαθήστε να κάνετε την ώρα της μάθησης να μοιάζει διασκεδαστική και ευχάριστη, και όχι καταναγκαστικό έργο…
*Τέλος, αν θέλετε το παιδί σας να διαβάσει, διαβάστε κι εσείς. Αν σας δει με το αγαπημένο σας βιβλίο στο χέρι θα είναι πιο αποτελεσματικό από το να δώσετε σε εκείνο ένα βιβλίο.