Πόσες φορές έχετε μιλήσει στο παιδί σας και έχετε παρατηρήσει ότι δεν καταλαβαίνει τι του λέτε ή δεν σας προσέχει; Δεν είστε οι μόνοι… Η ανεπιθύμητη αυτή κατάσταση μπορεί να αλλάξει με τη χρήση ενός εκ των κορυφαίων εκπαιδευτικών εργαλείων, που δεν είναι άλλο από την ορθογραφία.

7+1 οφέλη της ορθογραφίας για τα παιδιά

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Το junk food μπορεί να σκληρύνει τις αρτηρίες των παιδιών μέχρι τα 17 τους

Δεν είναι ανάγκη να ψάχνετε για πολύπλοκες εκπαιδευτικές μεθόδους ώστε να προσεγγίσετε τα μικρά σας και να βελτιώσετε τις γνώσεις μα και την επικοινωνία σας με εκείνα. Η υπαγόρευση αποσπασμάτων έστω μικρών κειμένων για ορθογραφία:

#1 Βελτιώνει τη λογική σκέψη

Μέσω της ορθογραφίας, τα παιδιά αναγνωρίζουν και αναπαράγουν λέξεις που, μαζί, έχουν νόημα και είναι συνεκτικές ως φράσεις. Ως εκ τούτου, η χρήση της υπαγόρευσης ενισχύει τη λογική κατανόησή τους μέσω της σημασιολογικής δομής του κειμένου.

#2 Διεγείρει τη δημιουργικότητα

Η χρήση της υπαγόρευσης της ορθογραφίας διεγείρει τις δημιουργικές ικανότητες των παιδιών καθώς, χρησιμοποιώντας λέξεις, τα παιδιά βελτιώνουν το λεξιλόγιό τους και κατ’ επέκταση εμπλουτίζουν τη σκέψη τους. Αυτό επεκτείνει την ικανότητά τους να εκφράζουν καλύτερα τα συναισθήματα και τις ιδέες τους.

#3 Βελτιώνει τη συγκέντρωση

Η ορθογραφία είναι ιδιαίτερα ευεργετική όταν πρόκειται για παιδιά που έχουν ελλειμματική προσοχή ή που είναι μονίμως ανήσυχα και υπερκινητικά. Κι αυτό γιατί η διαδικασία του να γράψουν ορθογραφία απαιτεί συγκέντρωση και προσοχή από πλευράς τους.

#4 Ενισχύει τη μνήμη

Τόσο η βραχυπρόθεσμη, όσο και η μακροπρόθεσμη μνήμη ενθαρρύνονται επίσης σημαντικά μέσω της ορθογραφίας καθώς το παιδί πρέπει να θυμάται ολόκληρες προτάσεις που αργότερα θα μπορεί να γράφει και να χρησιμοποιεί.

#5 Βελτιώνει την αναγνωστική κατανόηση

Ένα παιδί που κατανοεί ό,τι διαβάζει, τείνει να κατανοεί τους ανθρώπους γύρω του καλύτερα. Μέσω της ορθογραφίας, κάθε φορά που το παιδί μελετά ένα σχολικό ή εξωσχολικό βιβλίο, καταλαβαίνει και αφομοιώνει όλο και καλύτερα τις έννοιες που διαβάζει και η συνεννόηση μαζί του διευκολύνεται σημαντικά.

#6 Αναπτύσσει το λεξιλόγιο

Μέσω της ορθογραφίας, το λεξιλόγιο του παιδιού εμπλουτίζεται. Σαν αποτέλεσμα, ο τρόπος έκφρασής του βελτιώνεται, αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν μιλά και επικοινωνεί και εκφράζεται με μεγαλύτερη ευκολία.

#7 Βελτιώνει τις δεξιότητες αυτοδιόρθωσης

Τα παιδιά μέσω της ορθογραφίας διορθώνουν τα λάθη τους και κατ’ επέκταση, μαθαίνουν από αυτά. Επιπλέον, διδάσκονται πως τα λάθη είναι μέρος της ζωής και μπορούν να γίνονται και να διορθώνονται, χωρίς αυτό να επηρεάζει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους.

+1 Ενθαρρύνει το διάβασμα

Το διάβασμα είναι μια πολύτιμη συνήθεια για μικρούς και μεγάλους. Μέσω της υπαγόρευσης, τα παιδιά εξοικειώνονται με το διάβασμα, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και κατανοούν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους.