Νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Έξετερ, της Ανατολικής Φινλανδίας και του Μπρίστολ αξιολόγησαν τη διατροφή από περίπου 5.000 παιδιά από την ηλικία των επτά ετών, τα οποία γεννήθηκαν στο Μπρίστολ στην Αγγλία τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα παιδιά που ακολουθούσαν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής, πλούσια δηλαδή σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ψάρι είχαν λιγότερο δύσκαμπτες αρτηρίες όταν έφτασαν στην ηλικία των 17 ετών.

Αντίθετα, τα παιδιά που κατανάλωναν ως επί το πλείστον τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη και χαμηλής σε φυτικές ίνες από 7 έως 10 ετών, είχαν πιο δύσκαμπτες αρτηρίες κλείνοντας τα 17.

Διαβάστε επίσης: Οικογενειακή διατροφή: Ποιες βιταμίνες και μέταλλα χρειάζεστε για γερό ανοσοποιητικό

Για να έχουν τα παιδιά την ευκαιρία να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή

Οι υγιείς αρτηρίες είναι εύκαμπτες και ελαστικές. Με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με ποικίλες επιλογές του τρόπου ζωής, τα τοιχώματα στις αρτηρίες μπορεί να σκληρύνουν, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται σκλήρυνση των αρτηριών. Οι πιο δύσκαμπτες αρτηρίες με τη σειρά τους  αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.

Μια ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει μελλοντικά καρδιακά προβλήματα στα παιδιά, τόνισαν επιστήμονες από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς που χρηματοδότησε τη μελέτη.

Η συγγραφέας της μελέτης, Δρ Ζενεβιέβ Μπουκλάντ, ερευνήτρια στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δήλωσε:

«Τα παιδιά μπορούν να λάβουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται χωρίς να καταναλώνουν πολλές θερμίδες εάν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά καθώς και αμυλούχες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως ψωμί ολικής αλέσεως και καστανά ζυμαρικά ή ρύζι σε συνδυασμό με άπαχη πρωτεΐνη. Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών με την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη από την παιδική ηλικία για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων. Οι κανόνες της καλής διατροφής πρέπει να ξεκινούν από νωρίς και να εφαρμόζονται δια βίου».

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Atherosclerosis» αποκάλυψε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσουν δομική και λειτουργική βλάβη που ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρη καρδιακή βλάβη σε ηλικία μόλις 25 ετών, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στην ηλικία περίπου των 40 με 45.