Η αισιοδοξία μας επιτρέπει να βλέπουμε την καλή πλευρά των πραγμάτων γύρω μας. Και αυτή η στάση πολλές φορές καθορίζει και το πώς εξελίσσονται διάφορες καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Άραγε η αισιοδοξία είναι κάτι που μαθαίνεται ή  κάτι που κάποιοι άνθρωποι έχουν από τη φύση τους;

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ο δεκάλογος της καλής ανατροφής

Αισιοδοξία: Έμφυτη ή επίκτητη;

Τα παιδιά μεγαλώνοντας, συνεχώς μαθαίνουν. Κάποια έχουν την τάση να βλέπουν τα πράγματα με θετικό τρόπο εκ φύσεως. Ωστόσο, η στάση των γονιών παίζει κυρίαρχο ρόλο, καθώς οδηγεί τα παιδιά στο να ακολουθήσουν πιο εύκολα αυτό το δρόμο.

Η αισιοδοξία άλλωστε είναι μια από τις ιδιότητες της συναισθηματικής νοημοσύνης και αποτελεί… συνήθεια. Όταν το περιβάλλον την ευνοεί, μπορεί να καλλιεργηθεί. Πώς λοιπόν θα καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας σε μια θετική στάση ζωής;

Ανατρέφοντας αισιόδοξα παιδιά

Για να βλέπουν τα παιδιά τη θετική πλευρά της ζωής:

Συνειδητοποιήστε ποια είναι η τάση σκέψης σας και «εξασκηθείτε» στη θετική

Ως γονείς, είμαστε τα πρότυπα των παιδιών μας. Έτσι, τα παιδιά τείνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν εμάς να το κάνουμε. Αν εμείς ενεργούμε βλέποντας και τα καλά κάθε κατάστασης, το ίδιο θα κάνουν κάποια στιγμή και εκείνα.

Προσέξτε πώς αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα

Αν είμαστε αισιόδοξοι γονείς, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τα προβλήματα των παιδιών μας ως ευκαιρία για να ενισχύσουμε τη σχέση μας μαζί τους.

Αν παρατηρήσετε ότι τα παιδί σας αναφέρεται στα πράγματα που του συμβαίνουν με αρνητικό τρόπο, βοηθήστε το να δει τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά. Αυτήν της μάθησης.

Εξηγήστε στο παιδί με τρόπο κατανοητό και με παραδείγματα πόσο ωφέλιμο κάθε πρόβλημα που προκύπτει είναι, πόσα μας μαθαίνει και πόσο μας εξελίσσει.

Μαζί αναζητήστε τα θετικά και βρείτε λύσεις σε ό,τι μπορεί να έχει πάρει το παιδί από κάτω.

Για να επικοινωνήσετε κάτι δυσάρεστο, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στη λύση

Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που σας ανησυχεί, ένας τρόπος να το επικοινωνήσετε στο παιδί είναι να του το πείτε, δείχνοντας παράλληλα και το ενδιαφέρον σας να βρεθεί λύση στο ζήτημα. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε: «Συμβαίνει αυτό αλλά νομίζω ότι μπορεί να λυθεί με αυτόν τον τρόπο».

Εάν προκύψει ένα απρόβλεπτο γεγονός, πρέπει να παρουσιάσετε τα πλεονεκτήματα αυτής της αλλαγής στο παιδί. Ίσως σχεδιάζατε κάτι αλλά έπρεπε να αλλάξετε τα σχέδια. Πρέπει το παιδί να αρχίσει να καταλαβαίνει πως η ζωή δεν είναι μια ευθεία γραμμή και ότι κάθε κατάσταση μπορεί να είναι μια ευκαιρία να μάθησης και ανακάλυψης νέων πραγμάτων.

Εστιάστε στις ικανότητες και στη προσπάθεια και όχι στις ελλείψεις

Αντί να εστιάζετε οικογενειακώς σε αυτά που σας λείπουν, θα πρέπει να σκεφτείτε τις ικανότητες και τους πόρους σας για να αντιμετωπίσετε την όποια κατάσταση.

Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας μα και το παιδί με φράσεις όπως: «Τα πας υπέροχα» , «Είναι σίγουρο πως μπορείς» και «Δεν πειράζει αν δεν τα καταφέρεις τέλεια, αρκεί που προσπαθείς».

*Εν κατακλείδι:

Η αισιοδοξία είναι μια ικανότητα που όλοι μπορούμε να μάθουμε.

Τα αισιόδοξα παιδιά μπορεί να έχουν μια έμφυτη τάση προς τη θετικότητα, ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να ανθίσει εάν ως γονείς δεν έχουμε μια θετική στάση απέναντι στις δυσκολίες που μας παρουσιάζει η ζωή.

Η μάθηση λοιπόν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς ενισχύει τα χαμογελαστά παιδιά και επαναφέρει το χαμόγελο σε εκείνα που έχουν την τάση συχνά να το χάνουν.