Συνήθως, μεταξύ 11 και 18 μηνών, τα μωρά λένε τις πρώτες τους λέξεις. Φυσικά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μαθαίνει να μιλάει με το δικό του ρυθμό. Επίσης, δεν ξεκινούν όλα τα μωρά να μιλούν λέγοντας τις ίδιες λέξεις, υπάρχουν ωστόσο κάποιες κοινές που συχνά «μοιράζονται».

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες πρώτες λέξεις των μωρών

 

 

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Πώς μαθαίνει να χορεύει

 

 

Οι πρώτες λέξεις που λένε τα μωρά σχετίζονται άμεσα με τις εμπειρίες τους στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον και είναι αυτές που επαναλαμβάνονται πιο συχνά από τους γονείς τους.

Γενικά, οι μητέρες και οι μπαμπάδες επικοινωνούν με παρόμοιο τρόπο με τα μωρά τους τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Γι’ αυτό υπάρχουν κάποιες λέξεις που τα μωρά τείνουν να επιλέγουν ως αρχικές. Ποιες είναι αυτές;

 

 

«Μαμά- Μπαμπάς»

 

 

Οι πρώτες λέξεις πολλών παιδιών είναι «μαμά» και «μπαμπάς». Εκτός από το ότι είναι απλές και εύκολες στο να τις προφέρουν καθώς σχηματίζονται από την επανάληψη δύο ίδιων συλλαβών, είναι όροι που χρησιμοποιούνται για να υποδείξουν τα πλησιέστερα μέλη της οικογένειας, με τα οποία τα μωρά έχουν συνηθίσει να αλληλεπιδρούν.

 

 

«Ναι- Όχι»

 

 

Το «ναι» και το «όχι» είναι δύο από τις πρώτες λέξεις που ακούγονται πιο συχνά από τα μωρά από τη στιγμή που γεννιούνται. Έτσι, είτε μέσω χειρονομιών είτε μέσω λέξεων, τα μωρά μαθαίνουν γρήγορα να εκφράζουν επιβεβαιώσεις ή αρνήσεις, κάτι που τα βοηθά να εμπλουτίσουν σταδιακά το λεξιλόγιό τους.

 

 

«Μαμ- Νερό»

 

 

Μία από τις βασικές ανάγκες που έχει ένας άνθρωπος είναι η τροφή. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα μωρά επιλέγουν να πουν «μαμ» ή το όνομα του φαγητού ή κάτι που σχετίζεται με αυτό, όπως το «νερό».

 

 

«Γεια»

 

 

Οι χαιρετισμοί είναι ένας κοινωνικός κανόνας που μεταδίδεται σταδιακά στα μωρά. Έτσι, πολλά μωρά προσπαθούν να προφέρουν το απλό «γεια» ως πρώτη λέξη.

 

 

«Γαβ- Νιάου»

 

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρώτη λέξη ενός παιδιού δεν είναι μια λέξη που υπάρχει στο λεξικό, αλλά μια λέξη που χρησιμοποιεί για να ονομάσει κάτι. Για παράδειγμα, «γαβ» για έναν σκύλο ή «νιάου» όταν αναφέρεται σε μια γάτα.

 

 

Ενθαρρύνοντας τις πρώτες λεξούλες του μωρού

 

 

Η οικογένεια είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσουν όλες τους τις ικανότητες. Είναι απαραίτητο λοιπόν αυτό το περιβάλλον να είναι όσο το δυνατόν πιο εμπλουτιστικό και διεγερτικό.

Είναι σημαντικό επομένως οι γονείς να έχουν συνεχή λεκτική επικοινωνία με το μωρό τους από τη στιγμή που γεννιέται.

Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, αυτός ο τρόπος επικοινωνίας πρέπει να είναι όλο και πιο ξεκάθαρος. Φροντίστε να μιλάτε με πολύ εκφραστικό τρόπο και να διατηρείτε υψηλό το επίπεδο οπτικής επαφής.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που του μιλάτε με αυτόν τον τρόπο και ελπίζετε ότι το μωρό σας θα μιλήσει, μια μέρα, όταν δεν θα το περιμένετε, θα το ακούσετε να λέει την πρώτη του λέξη. Κι αυτή είναι μια αξέχαστη στιγμή που θα κρατάτε μέσα σας με αγάπη μια ζωή.