Η παιδική παχυσαρκία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.

Τα απανωτά lockdown και το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε εντελώς την καθημερινότητα των μικρών παιδιών.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Οι χυμοί φρούτων συνδέονται με αύξηση βάρους

Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα διαταραγμένα ωράρια ύπνου, η αύξηση του χρόνου μπροστά στις οθόνες και η υποβάθμιση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών συνέβαλαν πιθανώς στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της εμφάνισης υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών που παρατηρήθηκε εδώ και δεκαετίες.

Η παχυσαρκία κατά την παιδική, προεφηβική και εφηβική ηλικία αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων φθοράς, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνων κ.ά. στη μετέπειτα ζωή.

Ιδιαίτερα δε η περίοδος «λιπογενετικής έκρηξης» (adiposity rebound period) από 8-12 ετών θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η εμφάνιση παχυσαρκίας σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες παιδιών έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παιδική παχυσαρκία είναι μια σοβαρή και ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Χωρίς άμεση ανταπόκριση, πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από παχυσαρκία έως το 2030, με την πιο δυσμενή και άμεσα απειλούμενη ομάδα να είναι τα παιδιά.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας μόνο στα παιδιά της τελευταίας τάξης του Δημοτικού θα κοστίσουν στη βρετανική κοινωνία επιπλέον 800 εκατομμύρια λίρες σε υγειονομική περίθαλψη για παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η παχυσαρκία δε «γνωρίζει» σύνορα

Σχεδόν έξι στους δέκα ενήλικες (59%) και ένα στα τρία παιδιά (το 29% των αγοριών και το 27% των κοριτσιών) στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η εξάπλωση της παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη περιοχή, με εξαίρεση την Αμερική. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων και στα δύο φύλα, τόσο μεταξύ των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων, είναι άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.