Εάν έχετε γιο, μπορεί να έχετε κάνει στον εαυτό σας την ερώτηση: «Μα πότε το παιδί μου τελικά θα ωριμάσει»; Αν έχετε κόρη, ίσως να μην έχει χρειαστεί να το αναρωτηθείτε. Αν πάλι έχετε γιο και κόρη, ίσως να έχετε ήδη απαντήσει στο ερώτημα, παρατηρώντας κάποιες εμφανείς διαφορές. Πότε λοιπόν ωριμάζουν αγόρια και κορίτσια;

 

Διαβάστε επίσης: Μαμά, μπαμπάς και… έφηβο παιδί: Είναι η επικοινωνία εφικτή;

 

 

Πότε αρχίζουν να ωριμάζουν τα αγόρια και τα κορίτσια

Αν και με μια πρώτη ματιά μπορεί να μην είναι τόσο εμφανές, τα αγόρια έχουν κατά κανόνα μια… μικρή καθυστέρηση σε σύγκριση με τα κορίτσια όσον αφορά το θέμα ωριμότητα. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 10 χρόνια! Γύρω στην ηλικία των 10 ετών τα κορίτσια αρχίζουν να ωριμάζουν, ενώ αυτή η στιγμή μπορεί να μην έρθει στα αγόρια μέχρι να κλείσουν τα 20.

Αυτό τουλάχιστον κατέδειξε έρευνα που επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στον τρόπο με τον οποίο αναλύει και αποθηκεύει πληροφορίες. Ωστόσο, η ωρίμανση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως περιλαμβάνει και άλλες πτυχές.

Βιολογική ωριμότητα

Όσον αφορά τη βιολογική ωριμότητα, οι διαφορές ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια δεν είναι πολύ μεγάλες. Τα κορίτσια αναπτύσσονται συνήθως βιολογικά μεταξύ των 11 και των 15 ετών και τα αγόρια μεταξύ 11 και 12.

Συναισθηματική ωριμότητα

Αν εστιάσουμε στη συναισθηματική ωριμότητα από την άλλη, τα κορίτσια φαίνεται πως… προοδεύουν πολύ πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη στον αριστερό λοβό του εγκεφάλου τους, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σκέψη.

Ως εκ τούτου, αναπτύσσουν πρώτα τη γλωσσική ικανότητα και τις συναισθηματικές δεξιότητες. Αυτές οι διαφορές βέβαια εκμηδενίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών όταν αρχίζουν να ωριμάζουν

Οι διαφορές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην παραγωγή των ορμονών επηρεάζουν σημαντικά το βαθμό ωριμότητας αγοριών και κοριτσιών. Από τη μία πλευρά, ο εγκέφαλος ενός κοριτσιού εκκρίνει περισσότερη σεροτονίνη από τον εγκέφαλο ενός αγοριού. Επιπλέον, τα κορίτσια μπορούν να δώσουν προσοχή σε περισσότερες από μία εργασίες χωρίς να καταπονούνται. Από την άλλη, η παραγωγή τεστοστερόνης αυξάνεται στα αγόρια και αυτό τα οδηγεί στο να είναι πιο επιθετικά από τα κορίτσια. Επιπλέον, τείνουν να έχουν λιγότερη πειθαρχία. Τα αγόρια τείνουν επίσης να έχουν μεγαλύτερες μηχανικές και χωρικές ικανότητες οπτικοποίησης.

Ως γονείς, πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί ως προς τις αλλαγές και να  διατηρούμε μια ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά μας, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι έφηβοι βιώνουν σωματικές, ορμονικές και ψυχικές αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να τους ταράξουν ποικιλοτρόπως. Είναι ακριβώς σε αυτό το στάδιο που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και προσοχή.

Προωθώντας την αυτοπεποίθηση στο παιδί που αρχίζει να ωριμάζει

Για να ενθαρρύνετε την ωριμότητα στα παιδιά, δοκιμάστε να:

  • Αναθέστε ευθύνες που μπορούν να αναλάβουν και να εκπληρώσουν ώστε να μην απογοητεύονται.
  • Τους δώσετε την ελευθερία κάποιων επιλογών και να βεβαιωθείτε ότι κατανοούν την ευθύνη και τις συνέπειες που οι αποφάσεις τους συνεπάγονται.
  • Επαινέσετε τα επιτεύγματά τους για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή τους ώστε να αρχίσουν να πατούν γερά στα πόδια τους.

Τέλος, σε κάθε στάδιο, «οπλιστείτε» με υπομονή, επιμονή και περίσσια αποθέματα τρυφερότητας και στοργής ώστε να είστε πάντα πλάι στο παιδί και σε κάθε περίπτωση να νιώθει ασφαλές και να σας ανοίγει με ειλικρίνεια την καρδιά του.