Το φαγητό μπροστά στις οθόνες δεν είναι μια συνήθεια που αφορά αποκλειστικά τα παιδιά. Ως ενήλικες, πολλές φορές πέφτουμε στην ίδια «παγίδα». Όταν το «multitasking» της σύγχρονης εποχής παίρνει θέση στο οικογενειακό τραπέζι σε τακτική βάση, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να εμφανιστούν οι κακές του επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Είναι λοιπόν σημαντικό να μην επιτρέπουμε στους εαυτούς μας την εν λόγω συνήθεια ώστε να γινόμαστε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά έως ότου και εκείνα, την αποβάλλουν.

 

Διαβάστε επίσης: Εφηβεία: Τι πρέπει να ξέρετε για να έρθετε πιο κοντά με το παιδί

Οι συνέπειες του να τρώνε τα παιδιά μπροστά στις οθόνες

Το γεγονός ότι ένα παιδί τρώει περιστασιακά βλέποντας κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση ή απολαμβάνοντας μουσικά βίντεο στο τάμπλετ δεν αποτελεί κάποια σοβαρή «απειλή». Η δραστηριότητα αυτή είναι προβληματική όταν γίνεται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Μεταξύ των κύριων συνεπειών αυτής της συνήθειας είναι:

«Αποσύνδεση» από το φαγητό

Όταν ένα παιδί τρώει μπροστά σε μια οθόνη χάνει την αίσθηση της ποσότητας, της γεύσης, της υφής, της θερμοκρασίας του φαγητού που τρώει. Έτσι, το απολαμβάνει λιγότερο και όπως θα δούμε παρακάτω, τρώει μηχανικά και περισσότερο.

Αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας

Ο παρορμητικός και ασυνείδητος τρόπος κατανάλωσης φαγητού αφαιρεί τη δυνατότητα επιλογής της ποιότητας και της ποσότητας του πιάτου μας. Επιπλέον, όταν ένα παιδί εστιάζει την προσοχή του στο περιεχόμενο που παρακολουθεί και ακούει, είναι πιο δύσκολο να έχει το αίσθημα πληρότητας και, ως εκ τούτου, να σταματήσει κάποια στιγμή να τρώει. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαταραχής υπερφαγίας και παχυσαρκίας.

Πώς να αποτρέψετε τα παιδιά από το να τρώνε μπροστά σε οθόνες

Δώστε το καλό παράδειγμα

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα παιδιά παρατηρούν προσεκτικά τι κάνουμε εμείς οι ενήλικες. Δίνουν περισσότερη σημασία στις πράξεις μας παρά στα λόγια μας. Επομένως, είναι αναμενόμενο ότι θα θέλουν να παρακολουθούν την αγαπημένη τους σειρά ενώ τρώνε μεσημεριανό, εάν κι εμείς από πλευράς μας είμαστε πάνω από το κινητό μας.

Αφήστε λοιπόν πρώτοι εσείς στην άκρη τις οθόνες και να είστε βέβαιοι πως τα παιδιά θα σας ακολουθήσουν και θα συμμορφωθούν αναλόγως.

Δημιουργήστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα

Το να επωφεληθείτε από τα γεύματα για να συνομιλήσετε ως οικογένεια είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να έρθετε πιο κοντά. Επιπλέον, για να δημιουργήσετε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, μπορείτε να παρουσιάσετε τα πιάτα με δημιουργικό και ελκυστικό τρόπο για τα παιδιά. Σαν αποτέλεσμα, δημιουργείται στο παιδί η αίσθηση ότι οι ώρες των γευμάτων μπορεί να είναι ευχάριστες και διασκεδαστικές, ακόμη και χωρίς την παρουσία οθονών.

Εν κατακλείδι, είναι πολύ σημαντικό για πολλούς λόγους το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο να βιώνονται καθημερινά ως στιγμές απόλαυσης και ηρεμίας, στιγμές που μοιράζεστε οικογενειακώς κάνοντας «παύση» από τη γεμάτη ένταση και οθόνες ζωή μας.