Οι επιστήμονες έχουν από καιρό «γοητευτεί» από την ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», για το ρόλο της στην προώθηση των συναισθηματικών δεσμών.

Πέρα από τις κοινωνικές της λειτουργίες, η ωκυτοκίνη αναγνωρίζεται πλέον και για τη σημαντική της επίδραση στις γνωστικές διεργασίες, όπως η μάθηση και η μνήμη.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Η απλή κίνηση που κάνει τη σχέση σας πιο «δυνατή»

Σε μια μελέτη-ορόσημο που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστημών του Τόκιο έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της επιρροής της ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο και βρήκαν ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως θεραπεία γνωστικών διαταραχών όπως το Αλτσχάιμερ.

«Γνωρίζουμε ότι η άνοια τείνει να εξελίσσεται ταχύτερα σε περιβάλλοντα όπου τα άτομα βιώνουν μοναξιά ή περιορισμένη κοινωνική δέσμευση. Σήμερα δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την άνοια και απαιτούνται νέες θεραπείες με νέους μηχανισμούς δράσης. Σκοπός της έρευνάς μας είναι να διευκρινίσει τον κρίσιμο ρόλο ενός περιβάλλοντος που ενεργοποιεί την ωκυτοκίνη στον εγκέφαλο, ενδεχομένως μετριάζοντας την εξέλιξη της νόσου. Αναμένουμε ότι τα ευρήματά μας θα ανοίξουν καινούργιους δρόμους για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών ενάντια στην απώλεια της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων που προκαλούνται από τη νόσο Αλτσχάιμερ», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τι ακριβώς είναι η ωκυτοκίνη

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό και ρυθμίζουν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων κυττάρων ή οργάνων του σώματος.

Η ωκυτοκίνη δρα ως ορμόνη αλλά και ως νευροδιαβιβαστής, επηρεάζοντας τόσο το σώμα όσο και τον εγκέφαλο.

Παίζει βασικό ρόλο στην εμπιστοσύνη και την οικοδόμηση σχέσεων.

Κυριαρχεί στις εκδηλώσεις τρυφερότητας (ερωτικής, αδερφικής, μητρικής κτλ.), γι’ αυτό και ονομάζεται «ορμόνη της αγάπης» ή «ορμόνη της αγκαλιάς».

Απελευθερώνεται στον οργανισμό κατά τη σωματική επαφή, ενώ σχετίζεται με το θηλασμό και τη διαδικασία του τοκετού.

Πώς θα την αυξήσετε φυσικά

Κάντε σχέδια με τους φίλους σας, συνδεθείτε με ανθρώπους που έχετε χάσει επαφή, αγκαλιάστε τη μαμά σας και φιλήστε τον σύντροφό σας ή βγείτε ένα ραντεβού.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπέιλορ υποστηρίζουν ότι μια δημιουργική βραδιά, ακόμα και στο σπίτι παίζοντας επιτραπέζια ή ζωγραφίζοντας μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης.

Άλλος ένας φυσικός τρόπος για να αυξηθούν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης είναι η άσκηση.

Χαρακτηριστικά, έχει παρατηρηθεί ταχεία άνοδος των επιπέδων της ωκυτοκίνης σε άτομα που έκαναν εντατική προπόνηση πολεμικών τεχνών.

Σημαντική άνοδος σημειώνεται και μέσω της μουσικής, ιδιαίτερα σε άτομα που τραγουδούν μαζί, π.χ. σε χορωδίες.

Αν έχετε κατοικίδιο σίγουρα απολαμβάνετε τα χάδια μαζί του. Κι όπως μάλλον φαντάζεστε, η ωκυτοκίνη παίζει ρόλο σε αυτό. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή έχει διπλό όφελος αφού δεν αυξάνεται μόνο στον δικό σας οργανισμό αλλά και στον δικό του.