Όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες μαλλιών και δέρματος. Υπάρχουν γυναίκες και άνδρες, που λούζουν τα μαλλιά τους 2-3 φορές την εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί τα λούζουν κάθε μέρα.

Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι, που είναι πιστοί στο «hair training», το trend που φιγουράρει στο TikTok και υπόσχεται θεαματικά οφέλη για την υγεία των μαλλιών.

Διαβάστε επίσης: Σπυράκι στη μύτη; Γιατί δεν πρέπει να το πειράξετε

Τι είναι το hair training;

Το «hair training» ή αλλιώς «προπόνηση των μαλλιών» περιλαμβάνει την αλλαγή της ρουτίνας λουσίματος των μαλλιών σας για να παρατείνετε τον χρόνο ανάμεσα σε κάθε λούσιμο, σε μια προσπάθεια να «εκπαιδεύσετε» τα μαλλιά σας να παράγουν λιγότερη λιπαρότητα με την πάροδο του χρόνου.

Ουσιαστικά, όσοι δοκιμάζουν και προωθούν το «hair training» προτείνουν να λούζετε τα μαλλιά σας λιγότερο και όχι καθημερινά.

Η τεχνική αυτή έγινε viral στο TikTok όταν η δημιουργός της αποκάλυψε ότι δεν είχε λούσει τα μαλλιά της για 25 ημέρες, ωστόσο, όπως υποστήριζε, ήταν ακόμα φρέσκα σαν να είχε μόλις βγει από το κομμωτήριο.

Οι ακόλουθοί της έσπευσαν να ζητήσουν να μάθουν πώς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το δικό τους hair training.

Εκείνη εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια ενός έτους, πήγε το λούσιμο των μαλλιών της από κάθε τέσσερις ημέρες σε μόνο μία φορά τον μήνα.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι της πήρε έναν ολόκληρο χρόνο για να φτάσει εδώ που είναι τώρα, δηλαδή, να λούζει τα μαλλιά της μόνο μία φορά τον μήνα και το τριχωτό της κεφαλής της έχει συνηθίσει πλέον σε αυτό.

Η «εκγύμναση» των μαλλιών – η οποία εμφανίζεται επίσης ως «scalp training» ή «oil training» στο TikTok – δεν είναι, ωστόσο, μια νέα ιδέα.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι χρονολογείται από την εμφάνιση του ξηρού σαμπουάν γύρω στη δεκαετία του 1940.

Λειτουργεί;

Τελικά, οι απόψεις διίστανται.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς στα μαλλιά, υπάρχει ένα ορισμένο στοιχείο αλήθειας στη θεωρία της εκπαίδευσης των μαλλιών, δηλαδή ότι εάν λούζετε τα μαλλιά σας λιγότερο συχνά, το τριχωτό της κεφαλής σας θα παράγει λιγότερη λιπαρότητα και τα μαλλιά σας δε θα φαίνονται τόσο λιπαρά.

Ωστόσο, η αλήθεια, βρίσκεται κάπου στη μέση.

Τα μαλλιά, όπως και η διατροφή χρειάζονται ισορροπία.

Υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι ήρθε η ώρα να λουστείτε: για παράδειγμα, έχετε περίσσεια ποσότητα λιπαρότητας, φαγούρα ή ερεθισμό ή ακόμη και δυσκολία στο styling.

Τελικά πόσο συχνά πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας;

Και πάλι, οι απόψεις διίστανται, αλλά η γενική συναίνεση είναι ότι ένας μήνας είναι ένα πολύ μεγάλο διάστημα.

Εξαρτάται πραγματικά από τον τύπο των μαλλιών σας.

Όσοι έχουν φυσικά πιο λιπαρό τριχωτό της κεφαλής και λεπτή τρίχα μπορεί να θέλουν να περιμένουν μόνο μερικές ημέρες μεταξύ των λουσιμάτων το μέγιστο.

Θα χρειαστεί επίσης να πλένετε συχνά τα μαλλιά σας εάν καπνίζετε ή ζείτε σε ένα περιβάλλον με πολλούς ρύπους.

Τα άτομα με πιο τραχιά και σγουρά μαλλιά συχνά προτιμούν την εμφάνιση και την αίσθηση των μαλλιών τους λίγες μέρες μετά το λούσιμο και για όσους έχουν πολύ δύσκολα στη διαχείριση μαλλιά, το καθημερινό λούσιμο απλά δεν είναι ρεαλιστικό.

Σε όλες τις περιπτώσεις, καλό είναι να μην αφήνετε περισσότερες από 3 ημέρες και να συμβουλεύεστε πάντα τον κομμωτή σας.