Τα παιδιά χρησιμοποιούν τα ακουστικά για να ακούσουν μουσική ή να συγκεντρωθούν στο μάθημα στο σπίτι, στο σχολείο, στο αυτοκίνητο ή στο λεωφορείο.

Δύο στους τρεις γονείς στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν συσκευές ήχου και φορούν ακουστικά τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Γιατί δεν πρέπει να διορθώνετε τις εργασίες του παιδιού

Ωστόσο, επιστήμονες του Παιδιατρικού Νοσοκομείου C.S.Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη ή ακραία έκθεση σε υψηλές εντάσεις θορύβου μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ακοής ή εμβοών.

Η έκθεση σε θόρυβο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο των παιδιών, την μάθησή τους, τη γλώσσα, τα επίπεδα άγχους, ακόμη και την αρτηριακή τους πίεση.

Τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε πιθανή βλάβη από την έκθεση σε θόρυβο, επειδή το ακουστικό τους σύστημα είναι ακόμη σε ανάπτυξη.

Οι ακουστικοί τους πόροι είναι, επίσης, μικρότεροι από των ενηλίκων, εντείνοντας τα αντιληπτά επίπεδα ήχου

Δεν είναι μόνο οι μικρότεροι που κινδυνεύουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η απώλεια ακοής που προκαλείται από τους θορύβους απειλεί τους μισούς εφήβους σε όλο τον κόσμο.

Η χρόνια χρήση ακουστικών θέτει τους νέους ενήλικες και εφήβους σε υψηλό ρίσκο για μελλοντική απώλεια ακοής.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο ήχος πάνω από 100 ντεσιμπέλ καταστρέφει την ακοή μέσα σε 15 λεπτά, ενώ τα 85 ντεσιμπέλ χρειάζονται 8 ώρες για να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

  • Να παρακολουθούν και να ρυθμίζουν οι γονείς την ένταση του ήχου και τον χρόνο χρήσης των συσκευών από το παιδί ακολουθώντας τον κανόνα 60/60, δηλαδή τα παιδιά να περιορίζονται σε όχι περισσότερα από 60 λεπτά χρήσης συσκευών ήχου την ημέρα σε ένταση που δεν υπερβαίνει το 60% της μέγιστης έντασης.
  • Να αγοράζουν ακουστικά ακύρωσης θορύβου ή περιορισμού της έντασης ήχου.
  • Να υπενθυμίζουν στα παιδιά να κάνουν διαλείμματα από τις προσωπικές συσκευές ακρόασης.
  • Να είναι σε εγρήγορση για τα πρώιμα σημάδια απώλειας ακοής και να συμβουλευτούν τον παιδίατρο ή τον ωτορινολαρυγγολόγο τους.