Η πρόθεσή σας μπορεί να είναι καλή, αλλά με το να διορθώνετε τις εργασίες του παιδιού, του στερείτε σημαντικές δεξιότητες που είναι χρήσιμο να αναπτύξει.

Οι ασκήσεις για το σχολείο δεν περιορίζονται απλά στην επίλυση.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Οι αθώες συμπεριφορές που σαμποτάρουν τη μελλοντική επιτυχία των παιδιών

Σκοπός είναι τα παιδιά να αναλάβουν την ευθύνη, να διορθώσουν προβλήματα, να μάθουν από τα λάθη και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς μεγαλώνουν.

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το να δίνετε στα παιδιά μεγαλύτερη αυτονομία στην ολοκλήρωση των εργασιών στο σπίτι μπορεί να ωφελήσει τις ακαδημαϊκές τους δεξιότητες.

Η αυτονομία και η υπευθυνότητα σχετίζονται με την αίσθηση παραγωγικότητας και επιτυχίας και κατ’ επέκταση με την αυτοεκτίμηση

Αν δεν αφήσουμε στο μικρό μας τον χώρο να είναι παραγωγικό και αποτελεσματικό βασιζόμενο στις δικές τους δυνάμεις, δεν θα το βοηθήσουμε να χτίσει μια καλή εικόνα για τον εαυτό του.

Αντί να του δίνετε τις απαντήσεις, είναι πιο ωφέλιμο να του προσφέρετε υποστήριξη καθοδηγώντας το στις εργασίες του.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό βοηθώντας το να ερμηνεύσει τις οδηγίες που του έχουν δοθεί.

Όταν παρατηρήσετε ότι καταφέρνει κάποια πράγματα μόνο του, απομακρυνθείτε, εξηγώντας ότι τα πηγαίνει εξαιρετικά και ότι είστε διαθέσιμοι για ό,τι χρειαστεί.

Όσο περισσότερες ευκαιρίες τους δίνονται να βρουν τις απαντήσεις μόνα τους, τόσο πιο ανεξάρτητα γίνονται και τόσο λιγότερο θα βασίζονται στη βοήθειά σας για τα μαθήματά τους.

Οι γονείς που βλέπουν την εργασία στο σπίτι ως ευκαιρία μάθησης (προσανατολισμός στη γνώση) και όχι ως κάτι που πρέπει να γίνει «σωστά» ή να ολοκληρωθεί με επιτυχία για να πάρει το παιδί υψηλότερο βαθμό (προσανατολισμός στην απόδοση) είναι πιθανό να του μεταδώσουν αυτή τη στάση.

Έρευνες επισημαίνουν ότι αυτή η στάση συνδέεται με την σχολική επιτυχία των μαθητών. Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι πιο απαιτητικές εργασίες στο σπίτι συνδέονται με αυξημένες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Pro tip: Επιβραβεύστε τη σκληρή δουλειά και την προσπάθεια του παιδιού. Ο έπαινος μπορεί να κινητοποιήσει τα παιδιά να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια.