Οι γονείς έχουν το πιο καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης ενός παιδιού και στη διαχείριση των προκλήσεων. Γι’ αυτό όταν το παιδί σας είναι αναστατωμένο αποφύγετε να του πείτε τη λέξη «ηρέμησε».

Δεν είναι καλή ιδέα να πείτε στο παιδί σας πως πρέπει να νιώσει σε μια κατάσταση. Λέγοντας στο παιδί να ηρεμήσει δεν επικυρώνετε τα συναισθήματά του, ούτε το βοηθάτε να κατανοήσει τι νιώθει. Και άθελά σας, μπορεί να το εκλάβει ως απόρριψη.

Διαβάστε επίσης: Υπερευαίσθητα παιδιά: Μήπως είναι και το δικό σας;

Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στα συναισθήματα του παιδιού, να μην τα απαξιώνετε, αλλά ούτε και να τα απορρίπτετε. Μόνο αφού ακούσετε τα συναισθήματα του και το αφήσετε να εκφραστεί μπορείτε να τα βοηθήσετε με διαχείριση τους.

Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει ένα ξέσπασμα θυμού, αντί να του πείτε «ηρέμησε» ή «δεν χρειάζεται να κάνεις έτσι», μπορείτε να πείτε: «Καταλαβαίνω πως νιώθεις, και γι’ αυτό είναι καλύτερο αυτή τη στιγμή να κάνεις κάτι το οποίο θα σε χαλαρώσει. Γιατί δεν πας να ακούσεις λίγο μουσική ή να περπατήσεις και να πάρεις αέρα;».

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να ηρεμήσει

  • Αναζητήστε την αιτία που προκαλεί άγχος στο παιδί. Σκεφτείτε αν συνέβη κάτι το διάστημα που παρουσιάστηκαν τα συμπτώματα.
  • Ο διάλογος είναι απαραίτητος. Συζητήστε μαζί  τι είναι ακριβώς αυτό που το αγχώνει, πώς νιώθει εκείνη τη στιγμή και για ποιο λόγο.
  • Δείξτε κατανόηση χωρίς να αμφισβητείτε το πόσο δύσκολη μπορεί να είναι μια κατάσταση. Μπορεί να μην έχει αυξημένες υποχρεώσεις, ωστόσο μπορεί να γνωρίσει το άγχος με ποικίλους τρόπους και μάλιστα με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσωματική του υγεία.
  • Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του. Τονίστε τις καλές του στιγμές και όλα όσα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει στο παρελθόν.
  • Γίνετε το πρότυπό του. Μιλήστε του για το άγχος και εξηγήστε του πως είναι φυσιολογικό, κάτι που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι, κάποιες στιγμές ακόμα κι εσείς. Εξηγήστε του ποιες τεχνικές διαχείρησης λειτουργούν για εσάς και ενθαρρύνετέ το να τις δοκιμάσει.
  • Εξασκηθείτε στην αναπνοή. Τόσο το άγχος όσο και η ηρεμία είναι μεταδοτικά. Η αναπνοή βοηθά το παρασυμναθητικό μας νευρικό σύστημα να μπει σε λειτουργία χαλάρωσης.