Ο έπαινος, η ενθάρρυνση και η επιβράβευση αποτελούν σημαντικά «εργαλεία» στα χέρια των γονιών. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να μην το παρακάνετε. Οι υπερβολικοί έπαινοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα παιδιά, έχουν δείξει έρευνες.

Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά μαθαίνουν να εξαρτούν την αυτοεκτίμησή τους από την έγκριση των τρίτων.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Γιατί δεν πρέπει να διορθώνετε τις εργασίες του παιδιού

Αυτά τα παιδιά περιμένουν τον έπαινο και νιώθουν μεγάλη απογοήτευση όταν δεν έρχεται.

Έτσι, αναπτύσσουν ένα άγχος και φόβο για την αποτυχία, αντί να γίνονται ανθεκτικά σε αυτήν και να μαθαίνουν πώς να την ξεπερνούν.

Τα παιδιά είναι από μόνα τους περίεργα και η περιέργεια αυτή τα κινητοποιεί να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να αναλαμβάνουν νέες προκλήσεις. Όμως, όταν ένας γονιός επευφημεί και επαινεί υπερβολικά το παιδί του, του στερεί αυτή την περιέργεια.

«Ευχαρίστησα την μαμά ή τον μπαμπά; Με επευφημούν; Γιατί δεν με επευφημούν»,  είναι οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό του.

Έτσι, τα παιδιά χάνουν την ανταμοιβή που μπορεί να έχει η ίδια η δραστηριότητα και μαζί, την εσωτερική κινητοποίησή τους.

Για αυτό τον λόγο, οι ψυχολόγοι συχνά συμβουλεύουν τους γονείς να επαινούν το παιδί για τη διαδικασία και όχι για το αποτέλεσμα.

Φυσικά και τα παιδιά θέλουν να νιώσουν τη στήριξή σας.

Απλά πρέπει να το κάνετε με έναν τρόπο που να τα ενθαρρύνει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ανακαλύψουν δραστηριότητες και συμπεριφορές που θα τους δώσουν κίνητρο να επιτύχουν.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα «εργαλεία» σας σωστά

Ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά του παιδιού σας έχοντας στο νου σας τις ακόλουθες πρακτικές συμβουλές:

  • Όταν αισθάνεστε καλά με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του, πείτε το. Μια καλή κουβέντα την ημέρα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την συνολική υγεία του παιδιού.
  • Αναζητήστε μη λεκτικούς τρόπους να επαινέσετε ή να ενθαρρύνετε το παιδί. Ένα «απλό» χαμόγελο ή μια αγκαλιά, είναι αρκετά για να εκλάβει την έγκριση και τον ενθουσιασμό σας.
  • Δώστε αξία στα «μικρά» κατορθώματα. Αντί να περιμένετε έως ότου το παιδί σας κάνει κάτι τέλεια, επαινέστε την οποιαδήποτε προσπάθεια και βελτίωσή του.
  • Προσπαθήστε να επαινείτε περισσότερο και να επικρίνετε λιγότερο.
  • Φροντίστε τα «μπράβο» σας να «ανταποκρίνονται» στην πραγματικότητα. Εάν υπερβάλλετε στις θετικές σας αντιδράσεις, το παιδί θα το καταλάβει και δεν θα.. πεισθεί.
  • «Προσαρμόστε» τον έπαινο και την επιβράβευση στην ηλικία του παιδιού σας. Για παράδειγμα, οι έφηβοι μπορεί να μην θέλουν να τους επαινούν δημόσια για τις προσπάθειές τους, ενώ τα πιο μικρά παιδιά συνήθως το απολαμβάνουν.

Σε γενικές γραμμές, αν και μια «δύσκολη» συμπεριφορά «τραβάει» περισσότερο την προσοχή του γονέα, είναι πολύ σημαντικό για την συνολική ευημερία του παιδιού να εστιάζετε στα θετικά, ώστε όλοι μαζί να μεγαλώνετε χαρούμενα και αρμονικά.