Επιστήμονες από την Ιαπωνία θέλησαν να μελετήσουν πώς αντιδρούν τα μωρά στην κίνηση αφού παρατήρησαν την απόκριση άλλων θηλαστικών βρεφικής ηλικίας, τα οποία γίνονταν πιο παθητικά και ανέπτυσσαν πιο αργούς καρδιακούς παλμούς όταν τα κουβαλούσαν οι μητέρες τους.

Η ομάδα παρακολούθησε 21 μωρά στην Ιαπωνία και την Ιταλία. Ενώ εκείνα έκλαιγαν, οι μητέρες τους κλήθηκαν να δοκιμάσουν τέσσερις μεθόδους για να τα ηρεμήσουν:

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Πώς επηρεάζεται από την προσωπικότητα του παιδιού

  • Να κρατήσουν το μωρό τους στην αγκαλιά τους ενώ περπατούν.
  • Να το μετακινήσουν μπρος και πίσω στο καροτσάκι ή στην κούνια του.
  • Να το κρατήσουν στα χέρια τους ενώ οι ίδιες κάθονται.
  • Να το ξαπλώσουν στην κούνια.

Τα πειράματα, διάρκειας 5 λεπτών το καθένα, πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι ή σε εργαστήριο ανάλογα με την προτίμηση της μητέρας.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων, τα μωρά δεν φάνηκε να ηρεμούν όταν οι μητέρες τους τα κρατούσαν καθιστές ή όταν τα έβαζαν στην κούνια.

Αλλά όταν οι μητέρες περπατούσαν με εκείνα στην αγκαλιά τους, όλα σταματούσαν να κλαίνε και σχεδόν τα μισά αποκοιμήθηκαν μέσα σε μόλις 5 λεπτά.

Το λίκνισμα στο καρότσι ή στην κούνια είχε επίσης ηρεμιστική επίδραση, αλλά σε μικρότερο βαθμό και πιθανότατα προέκυψε λόγω της παρόμοιας ρυθμικής κίνησης αυτού με το περπάτημα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ειδικές συσκευές έδειξαν επίσης ότι, οι καρδιακοί παλμοί των βρεφών επιβραδύνονταν όταν τα μετέφερε η μητέρα τους.

Οι επιστήμονες προτρέπουν τους γονείς να χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική για να καθησυχάζουν το μωρό τους. Επιπλέον, συμβουλεύουν να κρατούν το μωρό τους για άλλα 5 έως 8 λεπτά αφού αποκοιμηθεί προτού το βάλουν στην κούνια, καθώς τα βρέφη στη μελέτη έτειναν να ξυπνούν εάν μεταφέρονταν νωρίτερα.

«Αυτή η μελέτη δεν περιελάμβανε το θηλασμό ή το τάισμα με μπιμπερό που γνωρίζουμε ότι είναι πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι για την ρύθμιση του ύπνου των μικρών παιδιών. Ωστόσο, προσφέρει ένα ακόμα εργαλείο στους γονείς που θέλουν να ηρεμήσουν το μωρό τους και φαίνεται να είναι χρήσιμη για μωρά έως 6 μηνών», καταλήγουν οι επιστήμονες.