Η γιαγιά και ο παππούς είναι αδιαμφισβήτητα δύο από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του παιδιού. Η παρουσία τους δεν είναι μόνο θετική για την ανατροφή του παιδιού, αλλά παίζει και καθοριστικό ρόλο στην ψυχική υγεία της μαμάς.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Population Studies, οι μητέρες είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουν αντικαταθλιπτικά αν οι δικοί τους γονείς είναι κάτω των 70 ετών, εργάζονται και δεν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης: Η γιαγιά πέθανε

Μάλιστα, οι επιστήμονες από τη Φιλανδία λένε ότι η συμβολή τους φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τις μητέρες που είχαν χωρίσει από τους συντρόφους τους.

«Οι παππούδες και οι γιαγιάδες αποτελούν σημαντική πηγή υποστήριξης για τις οικογένειες με παιδιά και είναι γνωστό ότι η υποστήριξη από άλλους προστατεύει τους ανθρώπους από την κατάθλιψη», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Από την άλλη, η υψηλότερη χρήση αντικαταθλιπτικών σημειώθηκε μεταξύ των μητέρων που είχαν γονείς ή πεθερικά που ήταν ηλικιωμένοι, με κακή υγεία ή ζούσαν μακριά.

Η ερευνητική ομάδα υπέθεσε ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν ήταν σε θέση να παρέχουν υποστήριξη στους γονείς σε τέτοιες καταστάσεις και οι μαμάδες ήταν πιθανό να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο άγχος.

Αφήστε τη γιαγιά και τον παππού να συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή του παιδιού

Οι γονείς σας έχουν πολλές γνώσεις και μπορούν με την μοναδική τους αμεσότητα να διδάξουν στο παιδί σημαντικά μαθήματα ζωής, όπως η ταπεινοφροσύνη. Συχνά φέρνουν εξαιρετικό ενθουσιασμό στις στιγμές που περνούν με τα εγγόνια τους, βοηθώντας ένα παιδί να μεγαλώσει και να μάθει.

Παίζουν, μιλούν και διαβάζουν μαζί με τα παιδιά, ενώ τους δίνουν την αδιαίρετη προσοχή τους. Μιλούν, επίσης, στα παιδιά για δικές τους ιστορίες και βιώματα και μοιράζονται οικογενειακές και πολιτιστικές παραδόσεις, που ενισχύουν στα παιδιά το αίσθημα του ανήκειν και την συναισθηματική ασφάλεια.

Οι περισσότεροι παππούδες θέλουν να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί με τα παιδιά και αυτό φυσικά σημαίνει ατελείωτες ώρες παιχνιδιού μαζί με τα εγγόνια τους. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι παίζοντας με τα εγγόνια τους έχουν την πολύτιμη ευκαιρία να «κερδίσουν» πίσω τον πολύτιμο χρόνο που έχασαν όταν μεγάλωναν εσάς.