Μας ήρθε πάλι το καρναβάλι, ένας εορτασμός που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να χαρούμε, να χορέψουμε, να ξεχαστούμε, να χαμογελάσουμε, να έρθουμε πιο κοντά…

Η παρέλαση στον καθαρό αέρα και τον ήλιο είναι η τέλεια εναλλακτική για να «ξεκολλήσουν» τα παιδιά από τις ηλεκτρονικές συσκευές και να δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις ζωής.

Τι άλλο κερδίζουν τα παιδιά από το καρναβάλι;

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ποιο παιχνίδι τα βοηθά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες;

 Δημιουργικότητα

Οι στολές, το face-painting, τα αξεσουάρ, όλα αυτά που καλούνται να σκεφτούν τα παιδιά για να ξεχωρίζουν αυτήν την ημέρα, ακόμα και ο χαρταετός που θα πετάξουν την επόμενη, είναι δραστηριότητες που ενέχουν φαντασία και δημιουργικότητα.

Παράλληλα, τα παιδιά εκτίθενται σε μια ποικιλομορφία η οποία ενισχύει την αυτονομία τους αφού έχουν την ευκαιρία να εκδηλώσουν τις προσωπικές τους προτιμήσεις, κάνοντας συγκεκριμένες επιλογές ως προς την εμφάνισή τους και όχι μόνο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες, η μεταμφίεση και ένα όμορφο στα μάτια μας αποτέλεσμα συνδέονται άμεσα με την ψυχική ευεξία. Αν προσθέσουμε το χορό και τις ευκαιρίες για παιχνίδι, τότε καταλαβαίνουμε πως το καρναβάλι μπορεί να είναι πολλά παραπάνω από ευχαρίστηση και χαρά για τα παιδιά.

Εμπιστοσύνη

Κάθε γιορτή κατά την οποία τα παιδιά βιώνουν νέες εμπειρίες, προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Το καρναβάλι ενέχει δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της οικογένειας αλλά και με αγνώστους.

Τίποτα δεν συγκρίνεται με το να βρισκόμαστε ανάμεσα σε χαρούμενα πρόσωπα στους εορτασμούς.

Ο χορός, το καλό φαγητό, λίγος χρόνος παραπάνω με τους αγαπημένους μας χωρίς να χρειάζεται να συζητάμε για κάτι σοβαρό και οι καινούριες γνωριμίες, κάνουν κάθε αποκριά για τα παιδιά αξέχαστη.

Κοινωνικές δεξιότητες

Σε συνέχεια των προηγούμενων οφελών,  μιας και τα σημερινά παιδιά δεν διαθέτουν επαρκείς ευκαιρίες για παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, η συμμετοχή στο καρναβάλι γίνεται ακόμα πιο σημαντική αφού εκεί μπορούν να διασκεδάσουν με άλλα παιδιά με ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, το καρναβάλι είναι μια ακόμη ευκαιρία για εμάς να λειτουργήσουμε ως θετικά κοινωνικά πρότυπα για εκείνα, διασκεδάζοντας υπεύθυνα. Το να βλέπει ένα παιδί τη μαμά και τον μπαμπά να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου μακριά από το άγχος της καθημερινότητας είναι επιβεβλημένο και δυστυχώς συχνά το ξεχνάμε.

Προσαρμοστικότητα

Η ευελιξία είναι δεξιότητα ζωής. Η ελευθερία που προσφέρει η απομάκρυνση από τη ρουτίνα αυξάνει την προσαρμοστικότητα των παιδιών και το «σπάσιμο» των συνηθισμένων ορίων μια τέτοια μέρα του καρναβαλιού, μπορεί να είναι ένα νέο, συναρπαστικό συναίσθημα για εκείνα.

Θα υπάρξουν στιγμές στο καρναβάλι κατά τις οποίες τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν την ανθεκτικότητα (θόρυβος, απώλεια κάποιου αξεσουάρ κ.τλ.). Θα πρέπει τότε να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους σύμφωνα με το περιβάλλον τους.

Το καρναβάλι, όπως οι περισσότερες εκδηλώσεις, χαρακτηρίζεται από εναλλαγές της ατμόσφαιρας- ηρεμία κάτω από ένα δέντρο το ένα λεπτό, ξέφρενος χορός στο πλήθος το επόμενο. Τα παιδιά έχουν κατά τη διάρκεια των εορτασμών την ευκαιρία να μάθουν να σέβονται τη διασκέδαση των άλλων αλλά να καλύπτουν παράλληλα και τις ατομικές τους ανάγκες.

Χαρείτε το καρναβάλι με την ψυχή σας

«Μακάρι να είχα βιώσει την ελευθερία, τη δημιουργικότητα και τη χαρά των υπαίθριων μουσικών εορτασμών ως παιδί». Για να μην πει αργότερα το παιδί σας αυτή τη φράση, χαλαρώστε οικογενειακώς με φίλους και αφεθείτε στο ρυθμό της μουσικής, «κόντρα» στο στρες των καιρών και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας που άλλωστε δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν…