Υλικά

  • 750 ml γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 120 γρ. ψιλό σιμιγδάλι + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 50 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι ή πορτοκάλι

Για το σιρόπι:

  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • 1 αβγό
  • 1 (γεμάτο) κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. γάλα

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25 εκ. περίπου και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Κουνάμε το σκεύος να πάει παντού το σιμιγδάλι και έπειτα το τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα.

Βήμα 2ο

Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη και το ξύσμα. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα και να σχηματίζονται φουσκάλες στην επιφάνειά του. Όταν ξεκινήσει ο βρασμός, ανακατεύουμε για άλλα 20 δευτερόλεπτα.

Βήμα 3ο

Αποσύρουμε την κρέμα από την εστία και ενσωματώνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει. Σπάμε σε ένα μπολ το αβγό και το χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι. Το ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθεί. Στρώνουμε το μείγμα στο ταψί.

Βήμα 4ο

Χτυπάμε σε ένα μπολ με πιρούνι την κανέλα, το αβγό, τη ζάχαρη και το γάλα. Χρησιμοποιώντας την ανάποδη ενός κουταλιού αρχίζουμε να ρίχνουμε στην επιφάνεια του γλυκού το μείγμα του αβγού (με αυτό τον τρόπο δεν τρυπάει το μείγμα της γαλατόπιτας).

Βήμα 5ο

Ψήνουμε την πίτα στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για 40 λεπτά περίπου. Την αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου πριν την κόψουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ».