Εάν έχετε περάσει κάποια στιγμή στη ζωή σας μια περίοδο κατά την οποία το δέρμα σας ήταν ιδιαίτερα ξηρό και αφυδατωμένο, ξέρετε πόσο άβολο μπορεί να είναι αυτό. Η ξηρή επιδερμίδα, όμως, δεν είναι ποτέ μόνη της: συνοδεύεται από «νιφάδες» ξεφλουδίσματος, κνησμό, ερεθισμούς, ευαισθησία, αίσθηση «τραβήγματος», ενώ μπορεί να πυροδοτήσει και πιο σοβαρές δερματικές παθήσεις.

Αν, λοιπόν, η ξηρότητα σάς έχει «χτυπήσει την πόρτα», εντάξτε άμεσα στην καθημερινή φροντίδα της μια καταπραϋντική, βαθιά ενυδατική κρέμα η οποία θα ενδυναμώσει τον επιδερμιδικό φραγμό, θα εμποδίσει την απώλεια υγρασίας και θα προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Όσο για τα star φυσικά συστατικά που αξίζει να αναζητήσετε στην κρέμα που θα αναλάβει να σας απαλλάξει από την ξηρότητα, συγκεντρώσαμε εδώ τα πέντε πιο δημοφιλή:

Διαβάστε επίσης: Beauty hacks για να δείχνετε λιγότερο κουρασμένες

Εκχύλισμα βρώμης

Το εκχύλισμα βρώμης -και πιο συγκεκριμένα το κολλοειδές βρώμης- είναι το «χρυσό» συστατικό για το ξηρό κι ευαίσθητο δέρμα χάρη στην αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση της.

Όταν η βρώμη βράσει, δημιουργείται ένα κολλοειδές εκχύλισμα γέλης (τζελ), το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά κι έχει 30% συγκέντρωση λιπιδίων. Αυτή η ουσία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τον επιδερμιδικό φραγμό, παρέχει προστασία έναντι του εξωγενούς στρες ενώ δρα και ως μαλακτική ουσία στο skincare.

Εξίσου ευεργετικό με το εκχύλισμα βρώμης είναι και το έλαιό της, το οποίο είναι πλούσιο σε λιπίδια και αντιοξειδωτικά, αλλά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή ceramides στο δέρμα.

Aloe vera

Η αλόη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που ξεδιψάει την επιδερμίδα ενώ δρα και ως υγροσκοπικό συστατικό σε μια σύνθεση φροντίδας. Οι υγροσκοπικές ουσίες έχουν το χαρακτηριστικό ότι έλκουν πολύτιμη υγρασία από την ατμόσφαιρα στην επιδερμίδα, ενισχύοντας έτσι τις φυσικές δεξαμενές ενυδάτωσης.

Είναι επίσης ιδιαίτερα καταπραϋντική, για αυτό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων.

Λόγω αυτών των προσόντων της, έρευνες έχουν δείξει ότι η αλόη μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά και στην αντιμετώπιση των ερεθισμών και φλεγμονών του δέρματος.

Βούτυρο καριτέ

Αυτό το φυτικό βούτυρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά σε κρέμες και λοσιόν. Οι ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητές του συνδέονται με την υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα (λινολεϊκό κι ελαϊκό οξύ), τα οποία βοηθούν στην αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού.

Το βούτυρο καριτέ έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει και αντιφλεγμονώδη δράση, κυρίως χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες στην επιδερμίδα.

Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρά μας. Μάλιστα, είναι το μόνο λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που παράγεται φυσικά από το ανθρώπινο σώμα και έχει πολύ ιδιαίτερη δράση.

Αφενός συμβάλλει σημαντικά στην σωστή λειτουργία των μιτοχονδρίων τα οποία είναι «υπεύθυνα» για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα.

Αφετέρου έχει αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνοντας τα ασταθή μόρια που είναι γνωστά ως «ελεύθερες ρίζες».

Σκουαλάνιο

Το σκουαλάνιο είναι παράγωγο του σκουαλενίου, ενός λιπιδίου που παράγεται φυσικά στο σώμα μας και αποτελεί το 10-12% του σμήγματος. Με την πάροδο του χρόνου, η φυσική παραγωγή σκουαλενίου μειώνεται, γεγονός που συνδέεται με την εμφάνιση ξηρότητας, ερεθισμών, σημαδιών γήρανσης κλπ.

Το σκουαλάνιο είναι πολύ πιο ελαφρύ, άρα πιο φιλικό στην επιδερμίδα με τάση ακμής, ενώ έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μέσα σε μια καλλυντική σύνθεση σε σχέση με το σκουαλένιο καθώς δεν οξειδώνεται.

Χρησιμοποιείται κυρίως για την ενυδάτωση της επιδερμίδας και την αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού, γεγονός που το καθιστά πολύτιμο σύμμαχο για την ανακούφιση του ξηρού, ερεθισμένου δέρματος, ενώ έχει αποδειχτεί ότι με συστηματική χρήση συμβάλλει στην αντιμετώπιση των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.