Η αυτοπεποίθηση παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, διότι επηρεάζει τη ψυχολογία μας. Καθορίζει, επίσης, το μηχανισμό της δράσης και, τελικά, την επιτυχία μας. Η αυτοπεποίθηση, όπως όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, χτίζεται από την παιδική ηλικία, μέσα από την αποδοχή και την επιβράβευση των γονέων και από την προτροπή τους να παίρνουν τα παιδιά πρωτοβουλίες και να αποκτούν εμπειρίες.

Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι η αυτοπεποίθηση είναι καλύτερος δείκτης μελλοντικής επιτυχίας, επειδή βοηθά τα παιδιά να πιστέψουν ότι οι δεξιότητες και οι προσπάθειές τους θα οδηγήσουν σε ισχυρά αποτελέσματα – όπως οι καλοί βαθμοί ή οι καλές επιδόσεις στον αθλητισμό.

Διαβάστε επίσης: Έχουν τα μοναχοπαίδια μεγαλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής επιτυχίας;

Ένας άνθρωπος με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι σε θέση να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά του και τις συγκρούσεις, έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και διεκδικεί όσα θέλει, έχει αισιόδοξη στάση ζωής και επικεντρώνεται στους στόχους του.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να το πετύχει αυτό;

Υπενθυμίστε του ότι πιστεύετε στις ικανότητές του

«Μπορείς να κάνεις απίστευτα πράγματα και πιστεύω σε σένα» – αν θέλετε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι έχετε ακλόνητη πίστη στις ικανότητές τους και ότι έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν απίστευτα πράγματα, χρησιμοποιήστε αυτή τη φράση όσο πιο συχνά μπορείτε.

Αυτή η φράση χρησιμεύει ως συνεχής υπενθύμιση ότι είναι ικανοί να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Επιπλέον, ενισχύει τον δεσμό της οικογένειας, καθώς έτσι τους δίνετε να καταλάβουν ότι μπορούν να έρχονται σε εσάς για να μοιραστούν τις ελπίδες και τους φόβους τους και να λαμβάνουν υποστήριξη.

Δείτε τις αποτυχίες ως ευκαιρίες για μάθηση

Βοηθήστε το παιδί να βλέπει τις αποτυχίες ως ευκαιρίες για βελτίωση και ανάπτυξη και παραμείνετε υπομονετικοί στα λάθη. Τα λάθη άλλωστε είναι ανθρώπινα και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν με υγιή τρόπο.

Είναι φυσικό να θέλετε να προστατεύσετε το παιδί σας από την αποτυχία, αλλά η δοκιμή και το λάθος είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά. Μπορεί επίσης να τα ωθήσει σε μεγαλύτερη προσπάθεια, η οποία θα τα ωφελήσει αργότερα στη ζωή τους.

Βοηθήστε λοιπόν τα παιδιά να δουν ότι όλοι κάνουν λάθη, εξηγώντας τους ότι το σημαντικό δεν είναι να σταθούν σε αυτά αλλά να μάθουν από αυτά. Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση δεν αφήνουν τον φόβο της αποτυχίας να τους εμποδίσει — όχι επειδή είναι σίγουροι ότι δεν θα αποτύχουν ποτέ, αλλά επειδή ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν τις αποτυχίες.

Εάν το παιδί μπορεί να φανταστεί λεπτομερώς τον εαυτό του να κάνει κάτι ή να εκπληρώνει έναν στόχο του, είναι πιο σίγουρο ότι στο τέλος θα τα καταφέρει.

Δοκιμάστε να συζητήσετε μαζί του, μιλώντας του και για τα εμπόδια που βρήκατε στην πορεία σας, καθώς έτσι θα καταλάβει ότι όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αρκεί να δουλεύουμε μεθοδικά για να τις ξεπεράσουμε.