Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα ταξίδια με μικρά παιδιά είναι κουραστικά, καθώς δεν πρόκειται να τα θυμούνται τις εμπειρίες. Ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι για τα νήπια αυτές οι οικογενειακές στιγμές χαράζονται στη μνήμη τους.

Τα ταξίδια επιτρέπουν στα παιδιά να μάθουν νέα πράγματα, να αποκτήσουν δεξιότητες που δεν είχαν προηγουμένως και να εξερευνήσουν ένα διαφορετικό περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Βοηθήστε το να ανθίσει με αυτές τις ανοιξιάτικες δραστηριότητες

Φυσικά, η οργάνωση είναι «σωτήρια», αλλά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μπορεί να προκύψουν ποικίλα αναπάντεχα. Αντιμετωπίστε με ευχάριστη διάθεση και υπομονή τις «αναποδιές» και «αφεθείτε» στα ευχάριστα απρόοπτα κάνοντας ένα δημιουργικό διάλειμμα από το αρχικό σας πλάνο. Πολλές φορές, οι εκτός προγράμματος εμπειρίες είναι κι εκείνες που κάνουν ένα ταξίδι, αξέχαστο!

Ταξίδι με το αεροπλάνο

Το να μείνετε εγκλωβισμένοι στο αεροπλάνο με ένα νήπιο που πεινάει δεν είναι και το ιδανικό σενάριο. Μια καλή ιδέα είναι να τους προσφέρετε τα αγαπημένα τους σνακ κατά τις απογείωση και προσγείωση για να προλάβετε τη γκρίνια και να μην πονέσουν τα αυτάκια τους.

Επιλέξτε άνετα ρούχα χωρίς κουμπιά ή υφάσματα που μπορεί να τους προκαλέσουν δυσφορία.

Πάρτε ένα ή δύο παιχνίδια για να κρατήσετε τα παιδιά σας απασχολημένα στη θέση τους και ακουστικά για να ακούσετε τα αγαπημένα σας audiobooks.

Ταξίδι με το αυτοκίνητο

Απασχολημένα παιδιά σημαίνει ευχάριστο ταξίδι. Τα παιδιά αγαπούν τη μουσική, γι’ αυτό βάλτε μερικές από τις αγαπημένες μελωδίες του μικρού σας και τραγουδήστε μαζί του. Εάν έχετε χρόνο εκ των προτέρων, σκεφτείτε να δημιουργήσετε μια λίστα αναπαραγωγής τραγουδιών που να είναι κατάλληλη για την οικογένεια και που όλοι θα γνωρίζουν τους στίχους.

Μπορείτε, επίσης, να παίξετε αυτό το quiz γνώσεων που περιλαμβάνει ερωτήσεις για όλες τις ηλικίες για να μην ακούτε κάθε λίγο και λιγάκι τη φράση «μαμά/μπαμπά φτάνουμε;».

Pro tip: Τα ταξίδια μπορεί να είναι αγχωτικά, ανεξάρτητα από την ηλικία κι ειδικά για τα νήπια που δεν έχουν προηγούμενες εμπειρίες και δεν ξέρουν τι ακριβώς να περιμένουν. Η καλύτερη στρατηγική είναι να έχετε μαζί σας τα πράγματα που του προσφέρουν άνεση. Ίσως είναι η αγαπημένη του κουβέρτα που δεν μπορεί να αποχωριστεί ή η πιπίλα του, που το βοηθάει να ηρεμήσει πιο εύκολα και πιο γρήγορα.