Γνωρίζαμε από προηγούμενες έρευνες ότι η ζάχαρη συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως τερηδόνα, διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία, αλλά τώρα, νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στη Βενετία της Ιταλίας, ρίχνουν φως σε μια παγίδα που ίσως οι επιστήμονες δεν είχαν βρει στο παρελθόν: η πηγή της ζάχαρης μπορεί να είναι πιο σημαντική από την ποσότητα, όταν πρόκειται για την παιδική παχυσαρκία.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία λένε ότι η συνολική ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να μην συσχετίζεται με την αύξηση βάρους στην ηλικία των 10 ή 11 ετών, ωστόσο παρατήρησαν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν κυρίως γλυκά σνακ, όπως κέικ, καραμέλες, ζαχαρούχο ή σοκολατούχο γάλα, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Διαβάστε επίσης: Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά που τρώνε μπροστά στις οθόνες;

Αντίθετα, η ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα συσχετίστηκε με μικρότερη αύξηση βάρους. Δηλαδή, τα παιδιά που λάμβαναν τη ζάχαρης κυρίως από φρούτα είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Επιπλέον, όσα παιδιά λάμβαναν ζάχαρη κυρίως από υγρά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη, όπως το γάλα και το βουτυρόγαλα, είχαν 67% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία.

«Τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη θεωρούνται υγιεινά καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες εγγενών σακχάρων – ζάχαρη που υπάρχει φυσικά στο φαγητό, αντί να προστίθεται», υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα.

«Θέλαμε να μάθουμε εάν η πηγή της ζάχαρης που προστίθεται σε σχέση με την εγγενή, καθώς και η ποσότητα, επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Βάζοντας υγιή όρια στη σχέση του παιδιού με τη ζάχαρη

Οι κίνδυνοι υπερτερούν της «ανταμοιβής», γι’ αυτό είναι σημαντικό να…

Δώστε το καλό παράδειγμα

Είναι παράλογο να περιμένουμε από τα παιδιά να έχουν την πειθαρχία να κάνουν καλές διατροφικές επιλογές ενώ εμείς δεν το κάνουμε.

Αποφύγετε να έχετε συνεχώς διαθέσιμα γλυκά στο σπίτι

Και μην τα αντιμετωπίζετε ως καλύτερα από άλλα τρόφιμα.

Διδάξτε στα παιδιά πώς να είναι πειθαρχημένα όχι μόνο όταν είστε μπροστά

Αντί απλά να αρνείστε στο παιδί τα γλυκά, δώστε του τη δυνατότητα να κάνει συνειδητές επιλογές. Μπροστά σε δελεαστικές συσκευασίες γλυκισμάτων, μην πείτε αμέσως «όχι». Αντίθετα, μπορείτε να εξετάσετε μαζί τα συστατικά και να προσφέρετε πιο υγιεινές εναλλακτικές.

Επιπλέον, προσπαθήστε να κάνετε ανοιχτές συζητήσεις, ακούγοντας τι θέλουν και πώς νιώθουν τα παιδιά.

Παραμείνετε ειλικρινείς μαζί τους. Η ζάχαρη αναμφίβολα είναι νόστιμη. Η επιθυμία λοιπόν που νιώθουν τα παιδιά να την καταναλώσουν είναι φυσιολογική. Εσείς, θα πρέπει να τα κατευθύνετε σε έναν άλλο στόχο που δεν είναι άλλος από τη συνολική βελτίωση της υγείας τους.