Γνωρίζατε ότι το περπάτημα βοηθάει στο διάβασμα;

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Sports and Active Living, ένα πεντάλεπτο διάλειμμα για αεροβική άσκηση ανάμεσα σε μεγάλες διαλέξεις, παραδόσεις μαθημάτων ή παρατεταμένες περιόδους πνευματικής εργασίας, θα μπορούσε να καταπολεμήσει την πλήξη και να ενισχύσει τη συγκέντρωση και τα κίνητρα.

Διαβάστε επίσης: Στρες και παιδιά- Οι αλλαγές που μπορεί να εντοπίσετε

«Κανείς δεν μπορεί να μείνει προσειλωμένος σε μια εργασία για 80 λεπτά συνεχόμενα χωρίς το μυαλό του να περιπλανιέται και η προσοχή του να αυξάνεται και να μειώνεται. Αν δώσετε στους μαθητές την ευκαιρία να κάνουν ένα διάλειμμα και να κινήσουν το σώμα τους για λίγα μόνο λεπτά, θα δείτε ότι θα τους βοηθήσει να συγκεντρωθούν και να γίνουν ενδεχομένως και πιο παραγωγικοί», αναφέρουν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Βόλτα με τον καλύτερό μας φίλο

Τώρα νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι πηγαίνοντάς τον βόλτα χαλαρώνουμε, βουρτσίζοντας το τρίχωμά του η συγκέντρωσή μας ενισχύεται ενώ παίζοντας απολαμβάνουμε και τα δύο.

Στη μελέτη, 30 ενήλικες φορούσαν ακουστικά με ηλεκτρόδια που μετρούσαν τα κύματα του εγκεφάλου τους ενώ αλληλεπιδρούσαν με ένα 4χρονο κανίς, την Aro. Συμμετείχαν σε οκτώ δραστηριότητες με τον σκύλο και κάθε δραστηριότητα διήρκησε τρία λεπτά.

Αυτές οι δραστηριότητες ήταν: συνάντηση, παιχνίδι, τάισμα, μασάζ, περιποίηση, φωτογράφιση, αγκαλιά και περπάτημα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγια μετά από κάθε δραστηριότητα σχετικά με το πώς ένιωσαν συναισθηματικά.

«Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα πιθανά οφέλη από τις αλληλεπιδράσεις με τα ζώα συχνά ακολουθούν μια ολιστική προσέγγιση, συγκρίνοντας τη διάθεση ή τα επίπεδα ορμονών των ανθρώπων πριν και αφού περάσουν χρόνο με έναν σκύλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Konkuk στη Νότια Κορέα.

«Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ορισμένες δραστηριότητες με τον σκύλο μας μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου» συμπληρώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εγκεφαλικά κύματα Άλφα ήταν πιο δυνατά όταν οι συμμετέχοντες έπαιζαν με την Aro και την πήγαιναν βόλτα. Τα κύματα Άλφα δείχνουν σταθερότητα και χαλάρωση και τα ευρήματα υποδηλώνουν την καλύτερη ξεκούραση και χαλάρωση των συμμετεχόντων.

«Τα εγκεφαλικά κύματα Βήτα, τα οποία σχετίζονται με την προσοχή και τη συγκέντρωση, ήταν πιο δυνατά όταν οι συμμετέχοντες έπαιζαν με την Aro, όταν τη βούρτσιζαν ή της έκαναν απαλό μασάζ , ένδειξη ότι η συγκέντρωση των ανθρώπων βελτιώθηκε χωρίς αύξηση του στρες», συνεχίζουν οι ερευνητές.

Όταν της έκαναν μασάζ, της έδιναν λιχουδιές και όταν την αγκάλιαζαν, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η διάθεση των συμμετεχόντων βελτιώθηκε.