Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο almond mom; Αν έχετε περάσει λίγο χρόνο στο TikTok είναι πολύ πιθανό να τον έχετε συναντήσει. Αν δεν είστε γνώστης του όρου επιτρέψτε μας να σας πούμε τα πάντα για αυτόν αλλά και γιατί είναι σημαντικό να μην είστε μια almond mom αλλά και πως θα το καταφέρετε.

Τι είναι almond mom;

Μια almond mom είναι μια μαμά (ή ένας γονιός γενικότερα) που δίνει ανθυγιεινές διατροφικές συμβουλές και συνήθειες στα παιδιά του.

Αυτό συνήθως περιλαμβάνει την επιβολή μιας πολύ αυστηρής δίαιτας στα παιδιά με την ελπίδα ότι θα διατηρήσουν χαμηλό βάρος.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πως θα αποφύγετε να μεγαλώσετε ένα Glass Child

Γιατί είναι κακό να είστε μια almond mom;

Ενώ είναι πολύ θετικό να μάθετε στο παιδί την αξία της υγιεινής διατροφής, είναι πολύ σημαντικό, όπως με όλα, να μην το παρακάνετε, καθώς γίνεται βλαβερό.

Το φαινόμενο αυτό και η συγκεκριμένη συμπεριφορά υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

Έχει τις ρίζες της στην κουλτούρα της δίαιτας, στην εσωτερικευμένη προκατάληψη προς τα άτομα με παραπάνω κιλά και την επιδίωξη ενός αδύνατου σώματος, χωρίς να είναι απαραίτητα υγιές.

Μπορεί να είναι η επέκταση μιας διατροφικής διαταραχής του γονέα και η πεποίθηση του ότι το παιδί του θα είναι πιο χαρούμενο αν είναι αδύνατο.

Το πρόβλημα με τις almond moms είναι ότι αποτελούν ένα αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά, καθώς τα οδηγούν να σκέφτονται υπερβολικά τις θερμίδες και τα φαγητά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες το παιδί να βλέπει αρνητικά το σώμα του.

Ακόμη και το πως οι μαμάδες συμπεριφέρονται στον ίδιο τους τον εαυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένη σχέση του παιδιού με το φαγητό.

Δηλαδή όταν το παδί βλέπει τη μαμά του να ασκείται πολλές ώρες καθημερινά και να μην τρώει ποτέ ό,τι και τα παιδιά της, ή αν κάνει διαρκώς εξαντλητικές δίαιτες, δημιουργείται ένα ανθυγιεινό πρότυπο.

Τα σημάδια ότι είστε μια almond mom

  • Απαγορεύετε τρόφιμα και ομάδες τροφίμων στα παιδιά σας και τα “δαιμονοποιείτε”
  • Σκέφτεστε υπερβολικά τις θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά
  • Δημιουργείτε τύψεις στα παιδιά σας για τα τρόφιμα που επιλέγουν να φάνε
  • Σκέφτεστε υπερβολικά την εικόνα του σώματος και τα κιλά των παιδιών σας
  • Κάνετε εξαντλητικές δίαιτες σε εσάς και τα παιδιά σας

Πως να σταματήσετε να είστε μια almond mom

Μπορείτε να καλλιεργήσετε στα παιδιά σας την αξία της υγιεινής διατροφής, χωρίς όμως να τους δημιουργήσετε ανθυγιεινές συνήθειες γύρω από το φαγητό και την εικόνα του σώματος τους.

Η ισορροπημένη σχέση ενός ατόμου με το φαγητό ξεκινάει από το σπίτι και την οικογένεια και είναι σημαντικό να σταθείτε ως υγιεινό πρότυπο στο παιδί σας.

  • Μην δαιμονοποιείτε τρόφιμα: Αν βάζετε την ταμπέλα του καλού σε τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά και την ταμπέλα του κακού σε τρόφιμα όπως τα μπισκότα, τότε δίνετε απευθείας στο παιδί σας να καταλάβει ότι κάνει κάτι κακό. Αντί λοιπόν να πείτε στο παιδί σας “φάε καρότα είναι υγιεινά” πείτε του “φάει πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά γιατί σε κάνουν πιο δυνατό” και αντί να του πείτε “δεν θα φας μπισκότα γιατί έχουν ζάχαρη που είναι κακή” πείτε του “η ζάχαρη μας δίνει ενέργεια, αλλά δεν χρειαζόμαστε άλλη σήμερα, μπορούμε όμως να φάμε αύριο”.
  • Μην εστιάζετε στη ζυγαριά: Αν εστιάζετε υπερβολικά στον αριθμό της ζυγαριά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένη σχέση με το φαγητό και κατ’επέκταση σε κάποια διατροφική διαταραχή. Αντί για το βάρος, προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί σας να επικεντρωθεί στο πως αισθάνετε το σώμα του, πως είναι τα επίπεδα ενέργειας του και διδάξτε το πως η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών του δίνει περισσότερη ενέργεια και απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν το στρες.
  • Μαγειρέψτε παρέα: Τα παιδιά που βοηθούν στο μαγείρεμα και τη ζαχαροπλαστική γίνονται συχνά λιγότερο επιλεκτικά και πιο τολμηρά. Αυτό τα βοηθά να μάθουν περισσότερα για τα συστατικά και τους δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών.
  • Να είστε ένα καλό πρότυπο: Μην εστιάζετε υπερβολικά στο πώς δείχνει το σώμα σας και τη διατροφή σας, προσπαθήστε να τρώτε από όλα με ισορροπία και μέτρο και με τον τρόπο αυτό θα γίνετε πρότυπο προς μίμηση για το παιδί σας.