Όλοι θυμόμαστε πως όταν ήμασταν παιδιά περιμέναμε το Σαββατοκύριακο, για πολλούς και ποικίλους λόγους, ένας από τους οποίους ήταν να κάτσουμε ξύπνιοι μέχρι, έστω και λίγο, πιο αργά. Ε δεν έγινε και τίποτα αν κοιμηθούμε μια μέρα πιο αργά, σωστά;

Η πραγματικότητα μπορεί να διαφέρει από την πεποίθηση αυτή, καθώς σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα παιδιά που κοιμούνται πιο αργά το σαββατοκύριακο σε σχέση με τις καθημερινές, μπορεί να έχουν αυξημένο σωματικό βάρος.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Γιατί οι έφηβοι δεν πρέπει να χάνουν ούτε λίγο

Τι λέει η έρευνα για την ώρα ύπνου και το βάρος των παιδιών;

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Φινλανδία και συμμετείχαν 10.245 παιδιά ηλικιών από εννέα έως δώδεκα. Οι ερευνητές ρώτησαν τα παιδιά τι ώρα πάνε για ύπνο τις καθημερινές και τι ώρα το Σαββατοκύριακο.

Εντόπισαν λοιπόν ότι κατά μέσο όρο τα παιδιά που κοιμόντουσαν δύο ώρες αργότερα τις ημέρες που δεν είχαν σχολείο, είχαν μεγαλύτερες διαστάσεις στη μέση τους κατά 2.4 εκατοστά και ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) τους ήταν περίπου κατά 0.32 μεγαλύτερος.

Τα μισά από αυτά τα παιδιά έδωσαν πληροφορίες για την έρευνα, δύο χρόνια μετά τις πρώτες μετρήσεις, ως έφηβοι, και πάλι ήταν αυξημένες σε όσα παιδιά κοιμόντουσαν περίπου 2 ώρες αργότερα μέσα στα σαββατοκύριακα.

Επίσης, τα παιδιά που η ώρα ύπνου τους δεν ήταν σταθερή, περνούσαν περισσότερη ώρα στις οθόνες – μάλιστα αυτός ήταν ο λόγος που καθυστερούσαν να κοιμηθούν.

Που οφείλεται αυτό το εύρημα;

Οι ερευνητές απέδωσαν το φαινόμενο αυτό στο γεγονός ότι οι αλλαγές στην ώρα ύπνου αλλάζουν το βιολογικό ρολόι ενός ατόμου, προκαλώντας «κοινωνικό τζετ λαγκ». Ως «κοινωνικό τζετ λαγκ» εννοούμε τις αλλαγές στην ώρα ύπνου του ατόμου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπως συμβαίνει όταν ένα άτομο πετάει από χώρα σε χώρα και προσπαθεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές ώρας.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους στα παιδιά, καθώς επηρεάζει τον μεταβολισμό και τον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται την τροφή. Το αυξημένο σωματικό βάρος, εμφανιζόταν ανεξάρτητα από το πόσες ώρες συνολικά κοιμόντουσαν τα παιδιά.

Φυσικά αν αφήσετε το παιδί σας μια φορά να κοιμηθεί αργότερα δεν θα του δημιουργήσει πρόβλημα. Ωστόσο η τήρηση ενός προγράμματος γύρω από τον ύπνο, μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος.