Σίγουρα έχετε σκεφτεί να «γράψετε» τον μικρό σας ποδόσφαιρο ή τη μικρή σας μπαλέτο, οι άλλοι γονείς το έχουν κάνει ήδη με τα παιδιά τους, εσείς νιώθετε ότι έχετε αργήσει, αγχώνεστε και δεν ξέρετε τι να κάνετε. Πώς και πότε πρέπει να πράξετε τελικά; Οι επιστήμονες  μίλησαν!

Ο αθλητισμός και γενικότερα οι δημιουργικές εξωσχολικές δραστηριότητες ωφελούν το παιδί και συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία του, τη σωστή ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματός του και βέβαια στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, καθώς και διάφορων συμπεριφορών που θα αναπτύξει αργότερα στη ζωή του. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα περισσότερα παιδιά δεν είναι έτοιμα να αρχίσουν κάποια απαιτητική αθλητική δραστηριότητα, πριν από την ηλικία των 6 ετών και αυτό εξηγείται επιστημονικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά σε μικρότερη ηλικία ενδέχεται να μην έχουν αναπτύξει ακόμη ούτε επαρκείς δεξιότητες, ούτε εύρος προσοχής, τέτοιο ώστε να τους επιτρέπει να συγκεντρωθούν και να αποδώσουν σωστά, όταν προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ακόμη και ενός απλού σπορ.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ωριμότητα της όρασής τους, μιας και σε μικρότερες ηλικίες βρίσκεται ακόμη σε στάδιο που δεν τους επιτρέπει την επιθυμητή ορατότητα, με την έννοια της αντίληψης του τι συμβαίνει στον χώρο που τα περιβάλλει, όπως αναφέρει σε σχετική έρευνα η Dr. Laura Purcell από το Νοσοκομείο Παίδων στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Λονδίνου. Με πιο απλά λόγια, τα μικρότερα παιδιά δεν μπορούν να εντοπίσουν τα κινούμενα αντικείμενα πάντα με επιτυχή τρόπο, γιατί μεταξύ άλλων έχουν δυσκολία στην αξιολόγηση της ταχύτητας των αντικειμένων αυτών. Επομένως, το ποδόσφαιρο και άλλα ομαδικά αθλήματα, μπορεί να το δυσκολέψουν. Μεταξύ των 6 και 9 ετών, η δεξιότητα αυτή αρχίζει σταδιακά να αναπτύσσεται, όμως και πάλι φαίνεται να είναι περιορισμένη, μέχρι το παιδί να μεγαλώσει κι άλλο.

Διαβάστε επίσης: Τι κάνουμε αν θέλει να διακόψει τις εξωσχολικές δραστηριότητες;

Με βάση την εν λόγω έρευνα, αν πιέσουμε ένα παιδί να συμμετάσχει σε ένα άθλημα ή άλλη δραστηριότητα στην πρώιμη παιδική ηλικία και να επιχειρήσει να ξεπεράσει την αναπτυξιακή του δυνατότητα, υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύξει συναισθήματα απογοήτευσης και να τα παρατήσει γρήγορα. Συγκεκριμένα, το 35% των παιδιών που αρχίζουν να ασχολούνται με οργανωμένα σπορ από πολύ μικρή ηλικία, διακόπτουν σχεδόν αμέσως.

Ποιες είναι δραστηριότητες που ταιριάζουν στα μικρότερα παιδιά

Στην ευαίσθητη ηλικία κάτω των 6 ετών, τα παιδιά είναι καλό να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που εστιάζουν στη διασκέδαση, το παιχνίδι, την εξερεύνηση και τον πειραματισμό, ενώ πρέπει να αποφεύγονται τα αθλήματα και οι δραστηριότητες που ενισχύουν τον ανταγωνισμό.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής για τα προσχολικά χρόνια ενός παιδιού προτείνει την ενασχόλησή του με το ελεύθερο παιχνίδι. Σε αυτό συμφωνεί και η Mayo Clinic, που επιβεβαιώνει ότι ανάμεσα στις ηλικίες 2 και 5 ετών τα παιδιά είναι ανέτοιμα να ανταποκριθούν σε οργανωμένα σπορ.

Μεταξύ άλλων, το τρέξιμο, το κολύμπι και η ποδηλασία θεωρούνται περισσότερο κατάλληλες δραστηριότητες για ένα παιδί στην προσχολική ηλικία. Αργότερα, όταν το παιδί μας είναι στην ηλικία μεταξύ 6 και 9 ετών, μπορούμε να σκεφτούμε και άλλες πιο απαιτητικές δραστηριότητες που πιθανόν να του ταιριάζουν ή να έχει κλίση, όπως είναι το ποδόσφαιρο ή ο χορός, αλλά και πάλι, ο στόχος συμμετοχής σε αυτές για το παιδί θα πρέπει να είναι να μάθει νέα πράγματα, να κάνει φίλους και να διασκεδάσει.

Πλέον, θα ξέρουμε ότι δεν χρειάζεται να νιώθουμε ενοχές πως έχουμε αργήσει να φέρουμε τα παιδιά μας σε επαφή με τον αθλητισμό ή με κάποια άλλη εξωσχολική δραστηριότητα, ούτε να τα κατηγορούμε επειδή παραπονιούνται ότι θέλουν να σταματήσουν από το μάθημα χορού ή από την ομάδα μπάσκετ, που μόλις πριν από λίγο καιρό τα «γράψαμε». Ίσως να μην είναι ακόμη έτοιμα και αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο!