Έχετε δει πολικά αρκουδάκια μαζί με τη μαμά τους; Έχετε παρατηρήσει πώς προστατεύει η μαμά – καμηλοπάρδαλη τα μικρά της; Ξέρετε ποια ζώα εμπιστεύονται άλλα μέλη των ομάδων τους για την ανατροφή των απογόνων τους;

Το ζωικό βασίλειο έχει πολλά παραδείγματα ζώων που είναι καλοί γονείς με διαφορετικό τρόπο το ένα από το άλλο!

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ποια ζώα ζωγραφίζουν περισσότερο και τι σημαίνει αυτό;

Τα ζώα ασκούν τη γονεϊκότητα και προσαρμόζουν το στυλ ανατροφής των μικρών τους στις ανάγκες του περιβάλλοντός τους, αλλά και ανάλογα με άλλους παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι βέβαια και το είδος τους.

Κάποια, όπως οι πολικές αρκούδες, είναι εξαιρετικά τρυφερές και αφοσιωμένες ως γονείς, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν στενούς δεσμούς με τα μωρά τους και να επηρεάζουν κατά πολύ τη φυσική εξέλιξή τους και πιθανόν και τη διαμόρφωση της μετέπειτα συμπεριφοράς τους, ενώ άλλα όπως, για παράδειγμα, τα φλαμίνγκο ανατρέφουν τα μικρά τους στο πλαίσιο κοινοτικών ομάδων.

Η μητρότητα και η πατρότητα αποτελούν ισχυρές πράξεις ενστίκτου τόσο στο ζωικό βασίλειο, όσο και σε εμάς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι, όμως, όταν γίνονται γονείς συχνά μπαίνουν σε κανόνες και έρχονται αντιμέτωποι με άγχη, που τους αποσυντονίζουν από βασικούς σκοπούς της γονεϊκότητας, όπως είναι η έκφραση της αγάπης και της  αποδοχής.

Ας δούμε παρακάτω μερικά πρακτικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά που έχουν κάποια ζώα ως γονείς:

  • Πολικές αρκούδες: Οι μητέρες πολικές αρκούδες έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν την εγκυμοσύνη τους μέχρι το φθινόπωρο, εξασφαλίζοντας έτσι ότι θα έχουν αρκετά αποθέματα λίπους για να αναθρέψουν τα μικρά τους στις ακραίες συνθήκες του αρκτικού περιβάλλοντος.
  • Ουρακοτάγκοι: Οι μητέρες ουρακοτάγκοι είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένες, ταΐζοντας και μεταφέροντας τα μικρά τους για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η ανατροφή τους είναι τόσο εντατική που η μητέρα αφήνει να μεσολαβήσουν 8-10 χρόνια ανάμεσα στις εγκυμοσύνες της.
  • Μαλλιφόουλ: Οι πατέρες των πουλιών αυτών είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των φωλιών, αλλά τα μικρά αφήνονται να ανατραφούν με ελάχιστη ή καθόλου βοήθεια από τους γονείς.
  • Φύλακες βάτραχοι: Οι πατέρες σε αυτό το είδος αναλαμβάνουν πλήρως τη φροντίδα των αυγών και των μικρών τους, μεταφέροντάς τα στην ασφάλεια μιας λίμνης και παραμένοντας πιστοί στην ανατροφή τους.
  • Φλαμίνγκο: Οι γονείς φλαμίνγκο συνεργάζονται για να φροντίσουν τα μικρά τους, με τα δύο φύλα να παράγουν και να ταΐζουν ένα κόκκινο «γάλα» στα νεογνά τους.
  • Καμηλοπαρδάλεις: Οι καμηλοπαρδάλεις ζουν σε κοινότητες όπου πολλές γυναίκες φροντίζουν τα μικρά άλλων.
  • Νυχτερίδες: Οι νυχτερίδες ζουν σε κοινωνικές ομάδες με μητέρες που φροντίζουν τα μικρά άλλων, δημιουργώντας κοινές φωλιές και εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των νεογέννητων, ενώ οι μητέρες τους κυνηγούν.

Δεν θα ήταν τολμηρό να πούμε πως για πολλά μπορούμε να διδαχτούμε από τα ζώα! Ο τρόπος που φέρονται στα μικρά τους είναι σοφός και έχει πάντα λόγο να συμβαίνει. Άλλωστε, η φύση ξέρει!