Γιατί τα παιδιά ζωγραφίζουν περισσότερα πτηνά και θηλαστικά; Ίσως είναι πιο εξοικειωμένα με αυτά τα είδη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE.

Από την άλλη, τα αμφίβια και τα ερπετά είναι λιγότερο πιθανό να περιλαμβάνονται στα έργα των παιδιών, τάση που, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, δείχνει μια «ανισορροπία» στην οικολογική τους συνείδηση.

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από μαθητές ηλικίας επτά έως 11 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο να απεικονίσουν τη φύση μέσα από τις ζωγραφιές τους.

Διαβάστε επίσης: Πώς η ζωγραφική βελτιώνει συνολικά τη ζωή των παιδιών

Τα παιδιά επέλεξαν κυρίως θηλαστικά όπως σκίουρους, γάτες, σκαντζόχοιρους και πουλιά.

Επιπλέον, τα παιδιά δεν φαίνεται να γνωρίζουν πολλά για τα εντομα και άλλα ασπόνδυλα, τα αμφίβια και τα ερπετά, αφού μόνο το 15% τα αποτύπωσαν στο χαρτί.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι το 91% των παιδιών συμπεριέλαβαν τα φυτά στις ζωγραφιές τους, παρά το γεγονός ότι δεν τους ζητήθηκε να το κάνουν.

Οι απεικονίσεις των θηλαστικών και των πτηνών από τα παιδιά ήταν οι πιο λεπτομερείς.

Αντίθετα, τα έντομα, τα ερπετά, τα αμφίβια και άλλα ασπόνδυλα ήταν πιο δύσκολο να αναγνωριστούν.

Όσον αφορά τα φυτά, οι ερευνητές εντόπισαν διάφορα δέντρα, φράουλες, πατάτες και καρότα.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η πρόσβαση των παιδιών σε πράσινους χώρους στην έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες τόσο στην Ευρώπη όσο και τη Βόρεια Αμερική.

Ωστόσο, η αποσύνδεση των παιδιών από τη φύση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική τους ανάπτυξη και ενδεχομένως το μέλλον του πλανήτη, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Επανασύνδεση με τη φύση

Όταν τα παιδιά νοιάζονται για τα φυτά και τα ζώα καλλιεργούν την ικανότητα ενσυναίσθησης όχι μόνο για τα άτομα γύρω τους αλλά και για την ζωντανή φύση, γεγονός που αποτελεί ζωτικό χαρακτηριστικό για την υγιή τους ανάπτυξη.

Όπως και στους περισσότερους άλλους τομείς κοινωνικής-συναισθηματικής ανάπτυξης, η ενσυναίσθηση και η φροντίδα θα ήταν καλό να καλλιεργούνται μέσω της άμεσης συμμετοχής σε ουσιαστικές δραστηριότητες.

Η συμμετοχή των παιδιών στη φροντίδα φυτών και ζώων αποτελεί μια εξαιρετική δραστηριότητα για να το καταφέρουμε.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά να φροντίζουν και να προστατεύουν την φύση είναι μέσω της κατανόησης του τρόπου που λειτουργεί.

Θα ήταν, επίσης, καλό να διδάξετε στα παιδί ότι κάθε ζώο και φυτό έχει έναν σημαντικό ρόλο στον κύκλο της ζωής.