Στη σημερινή εποχή της συνεχούς σύγκρισης και πίεσης, πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί νιώθουν την ανάγκη να ωθήσουν τα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Η ιδέα ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσει ένα παιδί την ανάγνωση, τόσο πιο μπροστά θα είναι στη σχολική του πορεία, έχει γίνει σχεδόν αυτονόητη.
Ωστόσο, νέα ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η βιασύνη μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνο αναποτελεσματική, αλλά και επιβλαβής για την ψυχολογική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη των παιδιών.
Διαβάστε επίσης: Εξετάσεις: Τρόποι αποφόρτισης για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει το άγχος
Πολλή πίεση από πολύ νωρίς
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιου του Σικάγο υποστηρίζουν ότι αυτή η υπερβολική πίεση οδηγεί σε απογοήτευση, λάθος διαγνώσεις μαθησιακών δυσκολιών και σε σπατάλη χρόνου και πόρων για δεξιότητες που το παιδί δεν είναι ακόμη έτοιμο να κατανοήσει.
Η μελέτη τους, με τίτλο «Η αυξανόμενη ακαδημαϊκή απαίτηση στο νηπιαγωγείο: Αντιπαραγωγικές πολιτικές», τονίζει ότι η υπερβολική εστίαση σε δεξιότητες ανάγνωσης και αριθμητικής βλάπτει τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν επιτυγχάνουν ή αποτυγχάνουν σε αυτά τα μαθήματα.
Οι απαιτήσεις αυξάνονται
Οι ακαδημαϊκές απαιτήσεις στο νηπιαγωγείο και την πρώτη δημοτικού είναι πολύ πιο αυξημένες σε σχέση με πριν 20 χρόνια – και συνεχίζουν να αυξάνονται, παρατηρούν οι ειδικοί.
Όταν τα παιδιά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε μη ρεαλιστικά πρότυπα, συχνά υιοθετούν την πεποίθηση «δεν είμαι αρκετά καλός». Αυτή η σκέψη μπορεί να τα συνοδεύει για όλη τους τη σχολική ζωή. Τα πρώτα χρόνια είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και θετικής στάσης. Όμως κάθε χρόνο προστίθενται περισσότερες απαιτήσεις που έχουν αποδειχθεί ότι ρίχνουν την αυτοπεποίθηση των μαθητών.
Ποια είναι η σωστή ηλικία για να μάθει ένα παιδί να διαβάζει;
Δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το να μάθουν τα παιδιά να διαβάζουν νωρίς, τα βοηθά πραγματικά να πετύχουν μακροπρόθεσμα.
Πολλά παιδιά θέλουν να μάθουν γρήγορα και να μαθαίνουν περισσότερα. Και αυτό είναι υπέροχο. Αλλά πολλά άλλα παιδιά θέλουν να παίρνουν το χρόνο τους – και αυτό είναι επίσης αποδεκτό. Κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με το άλλο. Κανένας μαθητής δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Και κανένα παιδί δεν πρέπει να πιέζεται υπερβολικά και πολύ νωρίς για οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της ανάγνωσης.
Η απάντηση, τελικά, στο «ποια είναι η σωστή ηλικία για να μάθει ένα παιδί να διαβάζει» εξαρτάται από το ίδιο το παιδί. Μέχρι τότε, ας εστιάσουμε στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης, την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και το να αφήσουμε τα μικρά μας να μαθαίνουν με τον τρόπο που τους ταιριάζει καλύτερα.