Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο μπορεί να είναι δύσκολη για τα παιδιά. Τα νέα πρόσωπα είναι πολλά, οι ήχοι δυνατοί και άγνωστοι, οι χώροι ξένοι. Όλα αυτά μαζί με το ξαφνικό αντίο στη μαμά ή τον μπαμπά, έστω και για λίγες ώρες μπορεί να τους προκαλεί δύσκολα συναισθήματα.
Ο θόρυβος στα σχολεία και τις τάξεις μπορεί να είναι πολύ πιο ενοχλητικός για τα παιδιά από όσο νομίζουμε και νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει πώς θα επιδρούσε σε αυτά η προσπάθεια μείωσής του.
Διαβάστε επίσης: Θεραπευτικό παιχνίδι: Γίνεται φωνή για τα παιδικά συναισθήματα
Νέα έρευνα, λοιπόν, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Acoustical Society of America, δείχνει ότι η μείωση του θορύβου στις αίθουσες ενός νηπιαγωγείου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ηρεμήσουν, ακόμη και να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά τους να μιλούν και να ακούνε.
Η εν λόγω έρευνα εξέτασε πώς οι ηχομονωτικές οροφές επηρεάζουν τα μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια των εσωτερικών δραστηριοτήτων, στις οποίες εμπλέκονται, μέσα στο νηπιαγωγείο τους. Το κίνητρο των ερευνητών ήταν η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τη σημασία της ακουστικής στις αίθουσες διδασκαλίας, ώστε να αναπτυχθούν πρότυπα και οδηγίες σχετικά με τον καλύτερο ακουστικό σχεδιασμό τόσο των νηπιαγωγείων, όσο και των σχολείων.
Παιδιά και ικανότητα επικοινωνίας σε θορυβώδη περιβάλλοντα
Η μελέτη αποκάλυψε το πόσο συμβάλλει η μείωση των δυνατών ήχων στην ανάπτυξη της γνωστικής ικανότητας των παιδιών και στην ικανότητά τους να επικοινωνούν λειτουργικά με τους άλλους, γεγονός που είναι ένας πολύ καλός λόγος για να αναβαθμιστούν ακουστικά τα σχολεία.
Πολλά παιδιά στη νηπιακή ηλικία ακόμα μαθαίνουν να μιλούν και να καταλαβαίνουν τους άλλους, οπότε οι θορυβώδεις ή οι γεμάτοι διάφορους και δυνατούς ήχους χώροι δυσκολεύουν την επικοινωνία. Επίσης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, αυτά τα στρεσογόνα περιβάλλοντα μπορεί να κάνουν τα παιδιά να κλαίνε πιο πολύ ή να μιλούν ακόμη πιο δυνατά. Αυτό είναι δυνατόν να συμβεί, γιατί τους προκαλούν αναστάτωση και άγχος και οι συγκεκριμένες αντιδράσεις είναι η «απάντησή» τους σε αυτό.
Έρευνα σε παιδιά και δασκάλους
Για να δοκιμάσουν την επίδραση του ακουστικού σχεδιασμού στις αντιδράσεις των παιδιών, οι ερευνητές τοποθέτησαν υλικό ηχοαπορρόφησης, που ονομάζεται πολυεστερική ίνα, στην οροφή μιας αίθουσας. Στη συνέχεια συνέκριναν αυτήν την αίθουσα με μια άλλη που δεν είχε καμία ηχομόνωση.
Χρησιμοποιώντας βίντεο και ήχο, οι μελετητές παρακολούθησαν πόσο δυνατά μιλούσαν τα παιδιά και πόσο συχνά έκλαιγαν. Μετά από έξι μήνες, τα παιδιά στην αίθουσα χωρίς ηχομόνωση ήταν αισθητά πιο θορυβώδη από τα άλλα.
Όταν ερωτήθηκαν οι δάσκαλοι, τρεις από τους τέσσερις απάντησαν ότι ένιωσαν ότι ο αντήχηση είχε αλλάξει και ένας από αυτούς απάντησε ότι ένιωθε σαφώς πιο άνετα να μιλάει στα παιδιά, αναφέρουν οι ερευνητές.
Σημειώνεται δε, ότι η μελέτη χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη (AI) και εργαλεία μηχανικής μάθησης για να παρακολουθεί το κλάμα των παιδιών, χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθεί χειροκίνητα κάθε βίντεο.
Πώς θα βοηθήσει η έρευνα στο μέλλον
Μέσω της εν λόγω έρευνας, οι μελετητές ευελπιστούν ότι όσοι ασχολούνται με τον τομέα της παιδικής φροντίδας, όσο και όσοι δραστηριοποιούνται στον αρχιτεκτονικό τομέα, θα αναγνωρίσουν πόσο σημαντικό είναι να μειωθεί η αντήχηση στις αίθουσες. Ο στόχος είναι η μείωση της θορυβώδους ατμόσφαιρας, ώστε με τον τρόπο αυτό να προαχθεί η καθαρή λεκτική επικοινωνία για τα παιδιά, με όσο λιγότερες αντιδράσεις και δυσάρεστα συναισθήματα.